Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić predvodio misu na svetkovinu Marije Bogorodice u šibenskoj katedrali

Šibenik (IKA)

Šibenski biskup Tomislav Rogić je na svetkovinu Marije Bogorodice, u ponedjeljak 1. siječnja, predvodio je svečano misno slavlje u katedrali svetog Jakova. Uz biskupa koncelebrirali su kancelar don Ivica Boko i katedralni župnik don Krešimir Mateša te umirovljeni biskup Ante Ivas.

Evanđelje spominje pohod pastira u Betlehemskoj štalici, njihovo divljenje i radosti. Kako zapisuje sv. Luka: „Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu“.

„Eto nam puta u Novu godinu. Da i mi u novom vremenu prebiremo što smo sve od Gospodina primili, kad smo bili najradosniji, kad smo najdublje doživjeli blizinu Božju, njegovo milosno djelovanje u svom životu ili snagu Duha za životne borbe. To prebiranje u srcu pretakat će se u nove molitve i biti nam stalno ohrabrenje u vremenu i zadacima koje će nam Bog postaviti u Novoj 2024. godini. Što god da smo u minuloj godini prošli neka nas ispuni zahvalnošću jer je Gospod dao da to prebrodimo, ustrajemo i nastavimo dalje. Neka nas prožme novost što je donosi Bogorodica. Njezina vjera i pouzdanje u tek rođenog Spasitelja“, kazao je biskup Tomislav Rogić u homiliji.

U nastavku je vjernicima prenio poruku pape Franje za Svjetski dan mira, a najavio je i Godinu molitve kao pripravu na Svetu godinu velikog Jubileja – 2025 godina od Isusova rođenja.

„Naglasak stavljamo na poticanje svakodnevne osobne molitve kao učvršćivanja svoje povezanosti s Bogom, osobito pod vidom redovitog ispita savjesti sa tri sastavnice: zahvalnost, molitva za oproštenje i molitva za pomoć. Drugi je poticaj na molitvu u obitelji, molitvu krunice, neku pobožnost koja se gaji u pojedinoj župi, barem jedna večer tjedno u kojoj će obitelj zajedno moliti. Treći poticaj je na župno zajedništvo i sakramentalni život. Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i ide nedjeljom slavi svetu misu! Nastaviti razvijati svijest o važnosti nedjeljne euharistije za svakoga, za svaku obitelj i župnu zajednicu u cjelini. Neka svaka župa ima jedanput u godini cjelodnevno klanjanje (od jutra do navečer), dan koji je pojedinoj župi najprikladniji“, kazao je biskup Rogić.

„U Novoj godini želim vam Blagoslov Gospodnji, a Blagoslov Gospodnji jest da te čuva Bog, da te licem svojim obasja – to znači da je uvijek s tobom, u tvojoj blizini. Milostiv neka ti bude – oprosti i zacijeli rane grijeha. I na kraju, pogled svoj svrne na te darujući ti mir“, zaključio je biskup homiliju.