Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Saje posjetio masovnu grobnicu u Kočevskom Rogu

Kočevski Rog (IKA)

Obilaskom masovne grobnice u Kočevskom Rogu - krške špilje Macesnova Gorica u srijedu 28. rujna predsjednik Slovenske biskupske konferencije novomeški biskup Andrej Saje prisjetio se mračnog poglavlja u povijesti te zemlje, prenosi Vatican News. 

Ondje se uz znanstvenu potporu trenutačno iskopava oko 3000 tijela. Na masovnoj grobnici biskup Saje se s nazočnima pomolio za ubijene, za žrtve rata i njihovu rodbinu te za mir i pomirenje. Pozvao je i na službeni ukop i ukopno mjesto: „Očekujem da će država i nadležne vlasti osigurati da svi oni koji su nasilno ubijeni tijekom i nakon II. svjetskog rata dobiju dostojanstven pokop i da im bude mjesta u povijesnom sjećanju nacije“, rekao je biskup u četvrtak agenciji Kathpress.

Ratni zločini i masovna pogubljenja koja su počinili komunistički Titovi partizani pred kraj II. svjetskog rata u Sloveniji su znanstveno evidentirani tek prije nekoliko godina. Do danas je obilježeno i ispitano najmanje 600 masovnih grobnica. Do sada, međutim, žrtve nisu propisno pokopane, a masovne grobnice još nemaju status grobnih kompleksa.

Biskup Saje pojasnio je da se u Sloveniji najprije mora postići konsenzus svih uključenih strana o povijesnim činjenicama, što je bitno za nastavak procesa pomirenja. Najavio je i misu za sve ubijene 31. listopada, neposredno ispred ponora kraške špilje Macesnova Gorica.

Novomeški biskup bio je u pratnji župnika mjesnih gradova Kočevja, Kočevske Reke i drugih župnika iz tih područja. Crkveno izaslanstvo službeno su primili voditelj iskapanja Tone Ostanek i Gregor Kaplan iz Ureda slovenskog ministarstva obrane nadležnog za upravljanje vojnom baštinom.