Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško blagoslovio obnovljenu kapelu sv. Ane u Odranskom Obrežu

Zagreb (IKA)

Na blagdan sv. Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije, pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Ivan Šaško blagoslovio je obnovljenu kapelu sv. Ane u Odranskom Obrežu, filijali župe sv. Klare djevice - Novi Zagreb.

Kapela je u prošlogodišnjim potresima teško stradala, a sada, drugi put u deset godina, temeljito je obnovljena iznutra i izvana inicijativom župnika Pužina te darovima i potporom župljana. Svečano euharistijsko slavlje s obredom blagoslova u zajedništvu s ocem biskupom slavili su mons. dr. Juraj Batelja, postulator kauze za kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca i veliki dobročinitelj i prijatelj župe te domaći župnik vlč. Darko Pužin i trajni đakon vlč. Stanko Mikulić.

Veliki broj domaćih župljana te hodočasnika iz susjednih župâ ispunio je kapelu i okolni vanjski prostor, u radosti i zahvalnosti za obnovljeno ovo svima drago mjesto molitve, nakon svih podnesenih tegoba i kušnji, kako je i župnik istaknuo u svojem pozdravu.

Pandemija koronavirusa i rane od potresa kao novi poticaj za obnovu i života i Crkve

Mons. dr. Šaško u uvodnome je pozdravu iskazao divljenje vjernicima na spremnosti i zalaganju što su okolnosti pandemije koronavirusa i rane od potresa prihvatili kao novi poticaj za obnovu i života i Crkve. Gradeći nove zidove ujedno su učvršćivali svoju vjeru i obnavljali svoja srca.

Za svoju bogatu, znakovitu i rječitu homiliju preuzvišeni je otac biskup izabrao temu generacijske povezanosti i razdvojenosti, budući da se na blagdan roditelja Blažene Djevice Marije slavio i Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Tumačeći sličnosti i razlike pojmova generacija, naraštaj i pokoljenje, Biskup je naglasio da sve tri riječi upućuju na istinu o otajstvu života i tvore lijepu sliku roditeljstva: rađanje, rast i brigu te predaju spoznaja, uputa i životnih vrjednota.

“Motiv svete Ane koja poučava svoju kćer Mariju, vidljiv na oltaru ove kapele, poziv je našim roditeljima kako odgajati i učiti svoju djecu: da budu otvorena srca za Božji plan, žrtvujući se za vrijednosti od kojih se živi i kojima se raduje, a po kojima je naša vjernička prisutnost prepoznatljiva u svijetu”, istaknuo je biskup.

Trebamo promicati poniznu zahvalnost prema našim prethodnim naraštajima

“Trebamo promicati poniznu zahvalnost prema našim prethodnim naraštajima, jer su u svemu najvažniji ljudi, ljudi su ono zbiljski vrijedno. I ova kapela sažima dragocjenosti bez kojih život nema okusa, jer ovdje, u liturgijskim slavljima, mi vjernici susrećemo izvor nesebičnosti, a time i radosti bližnjih. Sveta Ana na ovome oltarnome kipu pokazuje na svitak Svetoga pisma u Marijinim rukama. To govori da je u središtu Božja riječ, Božji plan prema kojemu je svaki čovjek dragocjen, jedinstven i neponovljiv, a to proizlazi iz otajstva obitelji”, zaključio je mons. Ivan Šaško.

  Na kraju mise župnik je srdačno zahvalio preuzvišenome gospodinu biskupu na dolasku, potpori i zajedništvu, uručivši mu prigodan simbolični dar u ime svih župljana te je sve prisutne pozvao da zajedništvo nastave na vanjskom prostoru kapele uz razgovor i osvježenje koje su pripremile vrijedne majke i bake obreških obitelji.