Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević pohodio prognaničko naselje u Kovačevcu

Kovačevac (IKA)

U pripravi za blagdan Sv. Lovre, đakona i mučenika, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa, požeški biskup Antun Škvorčević, kao i prijašnjih godina, pohodio je 9. kolovoza prognaničko naselje Kovačevac

U naselju pokraj Nove Gradiške smješteni su izbjeglice i prognanici iz vremena Domovinskog rata i nakon njega. U biskupovoj pratnji bili su novogradiški župnik Mario Sanić i tajnik Matej Siluković.

U razgovoru s prognanicima biskup je podsjetio kako ih proteklih petnaest godina, otkako su iz Bosne i Hercegovine, Vojvodine te iz prognaničkog naselja u Čepinu došli u Kovačevac, nastoji za Božić, Uskrs i uoči sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije, posjetiti, iskazati pažnju i posvjedočiti im da su na svoj način uključeni u zajedništvo požeške mjesne Crkve. Spomenuvši im kako se nalaze u nelakim životnim okolnostima s ponešto nejasnim socijalnim statusom, biskup je istaknuo da je puno važniji status koji imaju pred Bogom. Potaknuo ih je da se i oni poput sv. Lovre, koji je mučeništvom posvjedočio najdublju povezanost s Bogom, u svojim teškoćama duhovno ne zapuste, dajući Bogu prvo mjesto u svakodnevici. Kazao im je kako će i ove godine na slavlju u Požegi prigodom svetkovine sv. Lovre o 25. obljetnici biskupije uključiti i njih u molitvu.

Nazočni prognanici prikazali su biskupu poteškoće s kojima se susreću i izrazili mu zahvalnost što ih ne zaboravlja. Zatim su zajedno uputili Bogu molitvu za sve stanovnike prognaničkog naselja u Kovačevcu, kao i za one koji su odselili iz njega, te za pedesetak prognanika koji su tijekom petnaest godina ovdje preminuli. Na kraju susreta biskup je na sve zazvao Božji blagoslov. Potom je svakom pojedinom prognaniku uručen novčani prilog Požeške biskupije.