Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Stojanov slavio misu za pokojnog mons. Joakima Herbuta

Skopje (IKA)

U katedrali Presvetog Srca Isusova u Skopju 15. travnja skopski biskup i strumičko skopski eparh mons. Kiro Stojanov služio je misu za pokojnog mons. Joakima Herbuta, na godišnjicu njegove smrti. S biskupom su koncelebrirali skopski župnik don Pavo Šekerija i biskupski kancelar vlč. Marjan Ristov.

U propovijedi biskup Stojanov, pozivajući se na Evanđelje po Ivanu, rekao je: U Evanđelju nam sveti Ivan potencira da voli govor istine koja je odraz Boga. Isus govori za sebe da je on Istina. Zbog toga svatko tko primi njegovo svjedočanstvo prima i prihvaća Isusa – Istinu. Istinu ne možemo sakriti, ne možemo je zaobići niti je možemo uništiti jer je od Boga. Tko je s njom, taj je s Bogom, Bog je istina.

Isus živi u ljubavi s Ocem. Ljubav je bio njihov govor i njihova komunikacija. Kad sveti Ivan govori o Bogu, on to definira na najkraći i najjednostavniji način: Bog je ljubav. U toj je ljubavi vjerovao i živio naš ordinarij mons. Joakim Herbut. Vjera i vječni život idu zajedno. Vjerovati jednostavno znači živjeti. Vjerovao je u Istinu, slušao i ispunjavao Njegove riječi, bio je drugačiji od svih nas, bio je čovjek molitve, živio je, propovijedao Božju riječ, izražavajući u praksi svoju vjeru i vjernost Gospodinu Bogu, predajući Njemu svoj duh. Moleći Gospodina Boga danjemu udjeli radost u nebeskom Kraljevstvu, i neka našim molitvama posreduje za nas i za ovu mjesnu Crkvu kojoj je 35 godina služio kao njen nadpastir – rekao je biskup Stojanov u svojoj propovijedi na misi za pokojnog biskupa Herbuta.