Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Uzinić čestitao izabranom predsjedniku Milanoviću, uz želju da domovina krene novim putem

Dubrovnik (IKA)

Na blagdan Bogojavljenja ili Sveta tri kralja 6. siječnja u dupke punoj crkvici Domino u Dubrovniku misno slavlje predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić uz koncelebraciju rektora crkve don Slavka Grubišića. Pjevanje božićnih pjesama predvodio je tamburaški orkestar s Krešimirom Magdićem, a okupljeni vjernici su se pridružili pjevajući, uz ostalo, i sve strofe božićne pjesme „U sve vrijeme godišta“.

Dodavanje neobičnosti ‘običnom’ djetetu Isusu

Biskup Uzinić je u propovijedi kazao kako je blagdan Bogojavljenja vrlo maštovito prikazivan u umjetnosti pa i na području biskupije postoje mnoge slike s tom temom poklonstva triju kraljeva, odnosno mudraca koji su dobili i kraljevska obilježja. „Čovjek kao da teško razumije da se Bog utjelovio u običnom siromašnom djetetu, pa je ljudska mašta imala tu potrebu da ga izdigne iz te običnosti i učini neobičnim. Pa kad se već nije rodilo u kraljevskoj palači, onda ćemo ga učiniti kraljem tako što će mu se kraljevi doći pokloniti, dati mu darove i iskazati tu njegovu posebnost“, rekao je biskup.

Protumačio je i kako je tome pridonio i Matejev tekst koji ne govori o običnoj povijesti nego o povijesti spasenja, no ljudi su ga nerijetko razumijevali kao povijesni tekst. „Bog se nije želio utjeloviti niti u jeruzalemskom hramu, niti u Herodovom dvoru niti u dvoru rimskog imperatora nego se želio roditi u siromašnim jaslicama“, naglasio je biskup te naveo ovogodišnju božićnu poruku, misao sluge Božjeg Josipa Stadlera, da je to učinio zato da ga se nitko ne bi bojao, da bi ga svi mogli ljubiti.

Traženje betlehemske zvijezde

Govoreći o zvijezdi koju su mudraci slijedili, biskup Uzinić je kazao kako su znanstvenici pokušali istražiti koja je to zvijezda pa su je prepoznavali u nekim zvijezdama. Kao zanimljivost kazao je da se u novije vrijeme govori da se i ovoj 2020. godini ponavlja ista konjukcija zvijezda kao iz jednog tog perioda, pa neki iz tog iščitavaju različite poruke.

Traženje te zvijezda je kao i traženje Noine arke, gotovo besmisleno, jer ta zvijezda jest sam Isus, poručio je biskup Uzinić. Nije to neka zvijezda na nebu o čemu na više načina svjedoči Sveto pismo. Biskup je naveo, protumačio i povezao neka od tih mjesta.

Zaključio je kako i prolog Ivanovog evanđelja Isusa predstavlja kao svjetlo koje je došlo na svijet, a Ivana Krstitelja kao svjedoka za to svjetlo. Sam Isus za sebe kaže da je on svjetlo.

„Želimo li se pridružiti mudracima nemojmo na nebu tražiti zvijezdu koja je došla u Betlehem i objavila Isusovo rođenje, tražimo je u betlehemskom djetetu položenom u jasle, običnom djetetu, kako bismo je mogli onda pronaći i jedni u drugima i biti jedni drugima odraz tog svjetla, oni koji to svjetlo svjedoče svojim životom“, naglasio je dubrovački biskup.

Krenuti novim putovima

A da bi se to dogodilo treba se dogoditi ono što se dogodilo mudracima, o čemu govori evanđeoski ulomak na Bogojavljenje, a to je „da promijenimo put, da ne idemo više starim putovima koji su tražili rješenja i odgovore u zvijezdama, što je oznaka poganskih naroda, nego da u Isusu Kristu prepoznamo svoj put“. Da to prepoznamo u njegovom životu, u onom što je on govorio, činio, načinu na koji je bio među ljudima, Bog među nama, od betlehemskog djeteta sve do križa, nastavio je biskup. „On je put. Pokušajmo zaboraviti naše stare sebične putove koji su u središte stavljali uvijek nas i naše interese kako bismo mogli konačno kretati njegovim putovima, putovima istine, ljubavi, mira“.

Potom je biskup kazao kako našoj Zemlji, Crkvi, domovini i svakom pojedincu želi da krenu tim novim Isusovim putem istine, ljubavi i mira te je u tom kontekstu čestitao i novom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću.

„To želim i za ovu našu Zemlju. Želim joj da se prestane kretati ovim sebičnim putovima koji je iskorištavaju, koji iskorištavaju druge, kako bi doista svijet, zemlja, čovječanstvo konačno mogli krenuti putem Boga koji je u djetetu postao čovjek, da nam pokaže na koji način možemo biti novi ljudi, novi muškarci i žene.

To želim i za našu Crkvu, Crkvu kojoj pripadamo, koja traži putove obnove, traži načine na koji doista može nastaviti biti – a to joj je poslanje – ona koja pokazuje svjetlo, pokazuje na Isusa Krista, koja ga navješćuje riječima i svjedoči životom kršćana kojeg svi živimo na svojim razinama.

Želim to isto i za našu domovinu. Koristim priliku dok govorim o ovom novom putu za našu domovinu, čestitati našem novom predsjedniku, koji je između ostalog u svom pobjedničkom govoru rekao i ovo: ‘ Ja od danas radim posao i živim posao drukčije od ovoga do sada’. Rekao je da želi krenuti novim putem. Želim doista njemu da ustraje na tom novom putu. Uz tu želju naravno želim da i cijela naša domovina krene novim putem, putem koji će biti put koji nam je pokazao Isus Krist, a to je put mira, ljubavi, zajedništva, služenja, put koji ne stavlja u središte sebe i svoj interes nego se stavlja na raspolaganje i služenje drugima. Naravno da i svakom od nas pojedinačno želim da krenemo tim putem“, kazao je dubrovački biskup te primijeti kako bi bilo iluzorno misliti da je to lako.

Na kraju je biskup Uzinić citirao misao pape Franje iz pisma Admirabile signum: „Mudraci nas uče da katkad da bi se prispjelo Kristu treba prijeći jako dug put“, te zaključio: „Put je dug, ali važno je ne odustati. Sa željom da ne odustanemo, da mi koji smo pronašli svjetlo svijeta u betlehemskom djetetu budemo svjedoci tog svjetla, da budemo njegov odsjaj, svima nazdravljam blagdan Sveta tri kralja i želim da na taj način i mi kraljujemo“.