Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Uzinić: Dužni smo čuvati Isusov nauk o braku i obitelji, ali i otvorenih očiju promatrati izazove vremena

Dubrovnik (IKA )

Dubrovački biskup Mate Uzinić se u propovijedi za 27. nedjelju kroz godinu objavljenoj na mrežnoj stranici biskupije osvrnuo na veoma aktualnu temu nerazrješivosti ženidbe.

„Isus je u ovom pitanju jasan. Nema rastave, jer Bog to od početka nije tako zamislio. Rastava se protivi jednakom dostojanstvu muškarca i žene, a i ima negativne posljedice na djecu. U ovoj stvari i Crkva mora biti jasna. To, međutim, nije jedina crkvena zadaća. Isus nikoga ne odbacuje. Njemu je stalo i do rastavljenih i razvedenih. Zato je druga crkvena zadaća, jednako važna, ako ne i važnija, suočavanje sa stvarnošću rastave i razvoda i traženje, u svjetlu objavljene Božje riječi kojoj Crkva nije gospodar nego autentični tumač, pastoralnih odgovora na tu stvarnost. Jednostavno, koliko god da smo dužni čuvati Isusov nauk o braku i obitelji, mi smo također dužni otvorenih očiju promatrati vrijeme u kojemu živimo i izazove koji iz toga proizlaze na sve dimenzije našeg života, a osobito na brak i obitelj, i za njih tražiti odgovarajuće pastoralne odgovore da bismo pomogli ljudima našeg vremena, uključujući i one koji nisu uspjeli sačuvati vlastitu ženidbu“, pojasnio je biskup.

Istaknuo je da, tražeći pastoralne odgovore na izazove s kojima se suočava obitelj, treba paziti da pastoralni odgovori ne budu plod „okorjelosti srca“ koja „znači, da se netko u tvrdoći svoga srca i otupljenom držanju prema riječi Božjoj koja traži odluku još više utvrđuje u svom prkosnom i samovoljnom potvrđivanju“ (Praktični biblijski leksikon), nego plod iskrene pastoralne ljubavi i milosrđa, čega, međutim, nema i ne može biti bez istine. „Drugim riječima, moramo uočiti izazove pred kojima se nalazi suvremena obitelj, ali ne možemo dopustiti da ti izazovi oblikuju crkveno naučavanje o braku i obitelji, nego moramo naći načine kako odgovoriti na te izazove svojom nepromjenjivom istinom o braku i obitelji“, istaknuo je dubrovački biskup.

Mons. Uzinić spomenuo je i da posinodalna apostolska pobudnica  Amoris Laetitia poziva na postupnost u pastoralu s takvim osobama, nudeći kao nit vodilju tri važne i velike riječ: pratiti, razlučivati i integrirati.