Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Uzinić predvodio Večernju molitvu u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

Krunica otajstva svjetla s molitvenim nakanama za zvanja i uz razmatranje Evanđelja dana molila se u utorak, 28. travnja na večernjoj molitvi ispred oltara Gospe od Porata u dubrovačkoj katedrali. Molitvu je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Poglavlje o jedinstvu Crkve iz Ispovijesti vjere naroda Božjeg sv. Pavla VI., Molitva Gospi od Porata, Molitva za sinodu Dubrovačke biskupije te Molitva sv. Antunu bile su i ove večeri izbor za zajedničku molitvu prenošenu putem interneta.

U molitvenoj večeri biskup Uzinić je nastavio predstavljati poruku pape Franje za 57. svjetski dan molitve za zvanja ususret Nedjelji Dobrog pastira. U poruci se Papa poslužio slikom prijelaza Isusa s učenicima preko Genezaretskog jezera te u njoj prepoznao čovjekovo životno putovanje o kojem je progovorio. Vezano uz zvanja odabrao je četiri ključne riječi: bol, zahvalnost, hrabrost i hvala.

Biskup Uzinić je više govorio o riječima: zahvalnost i hrabrost. Zvanje je, više nego naš vlastiti izbor, odgovor na Božji poziv, kazao je. Moguće ga je otkriti samo ako u zahvalnosti otvorimo svoje srce i opazimo Božji prolazak u našem životu. Učenici su ga opazili i mislili da je utvara. On ih umiruje riječima koje bi nas uvijek trebale pratiti u našem kršćanskom životu i na putu zvanja: Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!, nastavio je biskup. Hrabrost je važna jer osobu pri izbor zvanja prate razni strahovi, ‘utvare’, pitanja i misli koje zbunjuju i zbog kojih se gubi zanos i odlučnost. Gospodin zna da temeljni životni izbor, poput braka ili posebnog posvećenja Isusovoj službi, traži hrabrost. Pitanja koja se u osobi pojavljuju su poznata Isusu i on čovjeka oslobađa od unutarnje obeshrabrenosti koja onemogućava vidjeti ljepotu poziva na koji Bog poziva, samo su neke od misli kojima je predstavljen drugi dio Papine poruke.

U različite molitvene nakane na koje se već redovito moli u katedrali, a vezane su za situacije pandemije Covid-19, te večeri se posebno molilo za one koji su u proteklom periodu preminuli a obitelji i prijatelji se nisu mogli od njih dostojanstveno oprostiti.

S biskupom je molio katedralni župnik don Marin Lučić, a sudjelovali su također katedralni vikar i kancelar don David Marjanović, generalni vikar don Hrvoje Katušić, dok je pjevanje vodila voditeljica katedralnog zbora Maja Marušić.