Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Uzinić: Učinimo od svog života i poziva pjesmu hvale Bogu, poput Marije

Dubrovnik (IKA)

Krunica za duhovna zvanja molila se u srijedu, 29. travnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku, u redovitoj večernjoj molitvi koja ispred oltara Gospe od Porata okuplja dubrovačke svećenike s biskupom mons. Matom Uzinićem, a u online prijenosu vjernike s područja Dubrovačke biskupije, ali i šire, iz drugih biskupija i raznih dijelova svijeta.

Iz Ispovijesti vjere naroda Božjeg sv. Pavla VI. pročitan je ulomak o mogućnosti spasenja izvan Crkve koji govori o širini Crkve, a potom je biskup Uzinić nastavio predstavljati poruku pape Franje za 57. svjetski dan molitve za duhovna zvanja. Slika prelaska Isusa i učenika preko Genezaretskog jezera nadahnula je Papu za ovu poruku u kojoj je ovu sliku povezao sa slikom čovjekovog života. Uz to je istaknuo četiri riječi vezane uz zvanja: bol, zahvalnost, hrabrost i hvala.

Ove večeri je biskup razmatrao posljednji dio poruke, dvije riječi, a to su: bol, koju je Papa preveo kao trud te hvala.
Pozvavši osobu Bog je želi osposobiti za hod po vodi. On želi da svoje živote uzmemo u svoje ruke i stavimo se u službu Evanđelja, u različitim oblicima laičkog, svećeničkog i posvećenog zvanja, odnosno konkretnog življenja vlastitog poziva, kazao je biskup Uzinić. Pri tom imamo isti problem kao Petar, htjeli bismo odgovoriti na Isusov poziv ali se ne uspijevamo osloboditi svojih sumnji i strahova i zato počnemo tonuti i odustajemo. „Ne smijemo dozvoliti da nas zaokupi misao o odgovornostima koje nas čekaju i izazovima koji su pred nama, bilo u svećeničkom ili bračnom životu. Dozvolimo li to nestat će i zanos i želja i počet ćemo tonuti“, ustvrdio je biskup. „Život je iznenađenje. Život u odgovoru na Božji poziv je svakodnevno iznenađenje. I Bogu hvala da je tako.“ Potaknuo je vjernike da usmjere svoj pogled prema Isusu koji je, usprkos ljudskim slabostima, sposoban pobijediti sve oluje i izazove.

Papa dalje u poruci progovara o onom kroz što prolaze oni koji su odgovorili na Božji poziv i ohrabruje ih podsjećajući kako u njihovom životu treba postojati hvala. Riječ hvala on pretvara u želju da prema svom vlastitom pozivu njegujemo onaj unutarnji stav koji je imala Blažena Djevica Marija, naglasio je biskup Uzinić. Kakav je bio Marijin pogled prema njezinom vlastitom pozivu? „Ona je bila zahvalna što je Bog spustio svoj pogled na nju i u svojoj zahvalnosti je Bogu predala sve svoje strahove i nemire i hrabro je prihvatila svoj poziv i od svog života učinila ‘neprolaznu pjesmu hvale Gospodinu’ koji izražava hvalospjev Veliča.“

Na kraju poruke Papa izražava želju da Crkva u svim redovitim pastoralnim okolnostima nastavlja promicati sva, a ne samo duhovna zvanja, da bi svaki vjernik mogao reći svoj da i od svog života poput Marija učiniti pjesmu hvale.
Uz molitvene nakane koje su i do sada bile prisutne na večernjim molitvama a povezane su sa situacijom pandemije kao i za sve koji su se preporučili u molitve, ove večeri se posebno molilo za mlade da znaju pronaći onaj poziv koji Bog ima s njima. Molila se i Molitva Gospi od Porata, Molitva za sinodu Dubrovačke biskupije te molitva sv. Josipu, zaštitniku Crkve, domovine, obitelji, očeva, umirućih.

A kako se ovaj dan slavio blagdan sv. Katarine Sienske, djevice i naučiteljice Crkve, suzaštitnice Europe, izmoljena je i molitva, svojevrsnih hvalospjev Ljubavi, te svetice.

Krunica za duhovna zvanja objavljena je u Molitvenom priručniku prigodom proslave 57. svjetskog dana molitve za duhovna zvanja kojeg je priredilo Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja i Hrvatska redovnička konferencija.
Generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić molio je s biskupom, a iza kamera u molitvi su bili katedralni župnik don Marin Lučić i katedralni vikar i kancelar biskupije don David Marjanović. I ove večeri duhovne pjesme pjevala je i svirala profesorica Maja Marušić te tako animirala i ostale.

Za četvrtak je najavljeno euharistijsko klanjanje u večernjem molitvenom terminu u 20 sati, a može se pratiti putem YouTube kanala Dubrovačke biskupije u izravnom prijenosu.