Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi sa sjevera Italije u posjetu Zagrebu i Hrvatskoj

Zagreb (IKA)

Članovi Biskupske konferencije Triveneto borave u trodnevnom posjetu Crkvi u Hrvatskoj od 13. do 11.ožujka. Posjetili su Mariju Bistricu i sjedište HBK, a obići će i Krašić i susresti se s kardinalom Josipom Bozanićem.

Na pitanje o razlozima posjeta Hrvatskoj, predsjednik BK Triveneto venecijanski patrijarh nadbiskup Francesco Moraglia je naglasio da je to, prije svega, razmjena mišljenja o stvarnom stanju u Hrvatskoj, u zemlji i u Crkvi.

“Također smo se upoznali s time kako se suočavate sa situacijama koja se tiču kršćanskog pogleda na čovjeka, na obiteljske odnose, na muškarca, ženu – na način da bi se društvu ponudio prijedlog koji ima korijen u evanđelju, ali iz pozicije laika, kako bi se obogatilo društvo koje je pod različitim utjecajima. Svakako, važno je da glas koji dolazi od katolika kao prijedlog odzvanja jasno i glasno te da može biti shvaćen kao rješenje za izgradnju hrvatskog društva. Također, željeli smo pobliže upoznati vašu stvarnost kako bismo shvatili, u jednom kontekstu drugačijem od našega, te kako se nosite s izazovom Evanđelja danas”, istaknuo je nadbiskup Moraglia.

Drugog dana svog boravka u utorak, 12. ožujka, biskupi sa sjevera Italije susreli su se s nekim članovima Hrvatske biskupske konferencije i posjetili urede, tijela i ustanove HBK, među kojima i Hrvatsku katoličku mrežu.

Biskupi sa sjevera Italije jučer su slavili misu u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, gdje ih je potom rektor preč. Domagoj Matošević upoznao s činjenicom da to svetište svake godine posjeti između 600 i 800 tisuća hodočasnika. Mons. Moraglia dodaje da je za utorak popodne predviđen pohod Krašiću, župi koja je na poseban način vezana uz kardinala Stepinca.

“Posjetili smo vaše nacionalno marijansko svetište, imali smo sreću slaviti tamo misu i ukratko upoznati vašu povijest, a danas popodne idemo u župu koja je na poseban način vezana za kardinala Stepinca. Tako ćemo imati prilike upoznati dublje taj važan lik 20. stoljeća, posebno za Hrvatsku, sve u svemu upoznati taj divan lik”, nadodao je nadbiskup.

Biskupska konferencija Triveneto jedna je od 16 talijanskih crkvenih pokrajina.

“Mi smo nešto drugačija crkvena pokrajina s obzirom na ostale, jer obuhvaćamo tri civilne pokrajine: Veneto, Trentino i Friuli-Venezia-Giulia. Imamo 7,5 milijuna stanovnika, 15 biskupija, jedna patrijaršijsko sjedište, dva nadbiskupijska i 12 biskupijskih. Tu je i 3.000 župa. To je jedna vrlo živa Crkva koja također prolazi neke poteškoće u posljednjih 30, 40 godina gdje iz jednog prirodno kršćanskog prelazi u društvo s nekim drugim načelima. Stoga, prolazimo kroz tu poteškoću, pokušavajući iskoristiti priliku ili ostati mirni na neke tvrdnje antropološke prirode, kao što sam već rekao, a koje smatramo važnima za društvo”, poručio je predsjednik BK Triveneto.

Za sutra je predviđen susret članova BK Triveneto sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem.