Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupija Osnabrück ovlaštava neke od laikinja i laika kao izvanredne djelitelje sakramenta krsta

Osnabrück (IKA)

Osnabrück je treća biskupija u Njemačkoj, nakon Essena i Rottenburg-Stuttgarta, koja podjeljuje trajnu ovlast nekima od laikinja i laika da mogu biti izvanredni djelitelji sakramenta krsta, izvijestila je 22. studenog KNA.

Biskupija Osnabrück će u petak 24. studenog po prvi put imenovati 14 žena i muškaraca izvanrednim djeliteljima sakramenta krsta. Kako je biskupija objavila u srijedu 22. studenog, pomoćni biskup Johannes Wübbe će trajno povjeriti dvanaest žena i dvojici muškarca da krste u župama u kojima pastoralno rade. Četrnaeset novih djelitelja krštenja su zaposlenici svojih župnih zajednica s punim radnim vremenom te volonteri. Za novu službu pripremani su na posebnim tečajevima.

Redovito u Katoličkoj crkvi samo svećenici i đakoni dijele sakrament krštenja. Dekretom sredinom ožujka ove godine, sada umirovljeni biskup Franz-Josef Bode koji je tada još bio dijecezanski biskup, stavio je na snagu izvanrednu ovlast za podjelu sakramenta krštenja.

Ovim činom biskupija želi „omogućiti lokalni krsni pastoral usmjeren na osobe u svim župnim zajednicama“, navodi se u priopćenju. „Preliminarni biskupijski propis“ koji se odnosi na „izvanrednu ovlast za krštenja djece od strane nezaređenih osoba” početno je ograničen na tri godine.

Biskup Felix Gmür iz švicarskog Basela izdao je još 2019. dekret kojim je dvjema župnim pastoralnim radnicama dao trajnu ovlast za podjelu sakramenta krsta. To nije bila potpuna novost, jer je još u vrijeme njegova prethodnika, sadašnjeg kardinala Kurta Kocha, djelomično postojala ta mogućnost u biskupiji Basel.

Ovlast za podjelu sakramenta krsta proizlazi iz Zakonika kanonskog prava prema kojemu biskup može, ako nema dovoljno svećenika, „pastoralno djelovanje župe povjeriti đakonu ili drugoj osobi koja nema svećeničkog biljega ili zajednici osoba“ (ZKP, 517, §2), a „ako je redoviti krstitelj odsutan ili spriječen, dopušteno krsti kateheta ili tko drugi koga je mjesni ordinarij za tu zadaću ovlastio“ (ZKP, 861, §2).

S novim uredbama, utemeljenima na kanonu 861, §2, spomenute biskupije idu korak dalje i omogućuju da trajni mandat za podjelu sakramenta krsta mogu dobiti i vjernici laici i laikinje pod određenim uvjetima. Mandat za podjelu krštenja mora biti zatražen od biskupa, a kandidat mora imati „kanonsko poslanje“. Krštenjem se čovjek prima u Crkvu kao zajednicu kršćana. Godine 2022. u biskupiji Osnabrück bilo je ukupno 4094 krštenja.