Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupska konferencija SAD-a o prijedlozima novih pravila za tražitelje azila

Washington (IKA)

Američka biskupska konferencija (USCCB) kritizirala je nove odredbe State Departmenta o azilu ističući kako će one imati pogubne posljedice za buduće tražitelje azila, te one koji bježe od obiteljskog nasilja i zločinačkih progona koje su pretrpjeli u domovini

U Sjedinjenim Američkim Državama raspravlja se o prijedlozima novih pravila za azil. Naime, Odjeli za unutarnju sigurnost i pravosuđe, zajedno s Uredom za imigraciju, dali su nove odredbe. Njima bi se, između ostaloga, sucima za imigraciju dopustilo da odbiju zahtjeve za azil prije nego što podnositelj zahtjeva uopće susretne suca; uveo bi se izraz „posebna društvena skupina“ koji bi isključivao ljude koji bježe od nasilja u obitelji ili kriminala, te bi se primjenjivao novi standard za pokretanje razgovora o azilu.

Na to je reagirala Biskupska konferencija SAD-a (USCCB) priopćenjem koje je potpisao biskup Mario E. Dorsonville, predsjednik Vijeća za migracije BK SAD-a, i u kojem američki biskupi ističu da ne mogu ranjivim osobama okrenuti leđa. Te mjere koje su predložene s obzirom na azil, imat će pogubne posljedice za one koji u našoj zemlji traže zaštitu, te bježe od obiteljskog nasilja i zločinačkih progona koje su pretrpjeli u domovini, stav je BK SAD-a koji prenosi Vatican News.

Umjesto toga, slijedeći učenje Katoličke Crkve, treba gledati na uzroke i korijen migracija, siromaštva, nasilja i korupcije – napisao je biskup Dorsonville, i citirajući govor pape Franje od 19. prosinca 2019. godine, sa susreta s izbjeglicama koji su stigli s otoka Lezbosa, zahvaljujući humanitarnima koridorima, zaključio: Moramo držati otvorene oči i srce, kako bismo sve podsjećali na neophodnu obavezu spašavanja svakog ljudskog života, moralnu dužnost koja ujedinjuje vjernike i nevjernike.

U daljnjem komentaru prijedloga pravila, Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država istaknula je važnost prihvaćanja migranata i izbjeglica, te svoju zadaću na tom području koju obavlja u suradnji s Vladom. Djelo Katoličke Crkve u pomoći migrantima, proizlazi iz uvjerenja da je svaka osoba stvorena na Božju sliku i priliku, te da svi zaslužuju poštovanje vlastitoga dostojanstva, navodi se u priopćenju.

Istodobno, dok Katolička Crkva priznaje suvereno pravo naroda da kontroliraju svoje granice, uči također da su zemlje obavezne poštivati ljudska prava migranata i zaštititi pravo na život onih koji bježe od nasilja i progona. Promjene koje su predložene, naprotiv, sprečavaju pristup pravu traženja azila, ugrožavaju provođenje pravednog postupka, povećavajući mišljenja osobnog nahođenja i stvarajući postupke koje je gotovo nemoguće provesti, primijetili su američki biskupi.

Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država snažno se protivi svakoj predloženoj promjeni – kaže se u priopćenju – budući da su izravno kršenje nacionalnih i međunarodnih zakona, kao i nanošenje štete globalnoj vodećoj ulozi Sjedinjenih Američkih Država da bude poput katalizatora za druge narode u pružanju humanitarne pomoći potrebitima. Na kraju, američki su biskupi upozorili da je osobito zabrinjavajuće to što su slični prijedlozi došli u razdoblju nezapamćenom u povijesti, a čiji je uzrok pandemija koronavirusa. Američki su biskupi zbog tih razloga snažno potaknuli Ministarstvo pravosuđa da opozove predložene prijedloge.