Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Gospe Ranjene proslavljen u splitskoj konkatedrali Sv. Petra

Split (IKA)

Poslije trodnevne duhovne priprave, konkatedralna župa sv. Petra apostola u Splitu proslavila je, 20. siječnja, svoj zavjetni blagdan - Ranjenu Gospu. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je don Ante Rako, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Don Ante Rako u prigodnoj se propovijedi prisjetio minulih ratnih stradavanja Splita te podsjetio da se trenutno u svijetu odvija više od pedeset ratnih sukoba.

Po pitanju stradavanja i rana kojih rat ostavlja, nažalost, mijenja se samo lokacija.

Također, progovorio je i o ranama koje jedni drugima i u miru nanosimo, te o brojnim pogibeljima koje trenutno pogađaju naš narod, poput pobačaja, ovisnosti, nepravde, iseljavanja i sl.

„Svatko od nas nosi svoje rane, još od najranije dobi. Prinesimo ih našoj Majci. Želim da smognete snage ući u našu kapelu i suočiti se s našom Gospom Ranjenom, da smognete snage izreći joj svoje rane, ali i priznati rane koje mi zadajemo drugima te da se, uz njenu i pomoć njezina Sina, borimo protiv novih ranjavanja“, zaključio je predvoditelj.

Na kraju misnog slavlja riječi zahvale don Anti i svim župljanima uputio je župnik don Radojko Vidović. Slavlje je pjesmom obogatio župni mješoviti zbor pod ravnanjem prof. Mirka Jankova.

Kapela Ranjene Gospe nalazi se u prizemlju stambene zgrade u sklopu konkatedrale. U njoj je stari Gospin kip iz nekadašnje crkve Svetog Roka, koji je nakon što je prenesen u staru crkvu sv. Petra koja je 3. siječnja 1944. godine bombardirana, oštećen i konzerviran. U kapeli se od njezinog otvaranja svakog dana obavlja cjelodnevno klanjanje pred izloženim Presvetim Sakramentom. Kongregacija za Bogoslužje 14. veljače 1987. dozvolila je slavljenje Gospe Ranjene pod tim nazivom.

Ključne riječi:
Blagdan Gospe Ranjene