Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Krista Kralja u franjevačkom samostanu u Ogulinu

Ogulin (IKA)

U samostanu „Sv. Franje Asiškog“ franjevaca trećoredaca glagoljaša u Ogulinu u nedjelju 22. studenoga u kapeli Krista Kralja svečano je proslavljen nebeski patron kapele i zaštitnik samostana.

Bilo je to 83. godinu zaredom od kada franjevci djeluju u Ogulinu, u početku samo u samostanu, a izdvajanjem nove Župe bl. A. Stepinca i u mlađoj ogulinskoj župi. Misno slavlje predslavio je župnik Župe sv. Križa iz Ogulina Nikola Prša u suslavlju domaćina upravitelja samostana fra Mirka Gregova, subrata fra Bernarda Rubinića, fra Petra Grubišića iz bl. A. Stepinca, župnika Trošmarije, Lešća na Dobri i Lipe na Dobri don Željka Kutena te župnika Oštarija i Cerovnika Peje Ivkića. Pjevanje je predvodio domaći zbor uz gitarsku i orguljsku pratnju dr. Tihomira Beline.

„Danas slavimo kraj liturgijske godine i razmišljamo o kriterijima po kojima će nas Isus na svom drugom dolasku dijeliti. On ljude neće suditi nego prosuđivati po njihovim djelima – svakodnevnim djelima milosrđa prema nepotrebnijima. Isus je rekao: ‘ono što ste učinili najmanjem od moje braće, meni ste učinili’. Na blagdan Krista Kralja trebamo posvijestiti činjenicu da i mi imamo po njemu kraljevsko dostojanstvo te smo na svijetu da služimo drugima, svoj potrebitoj braći“, zaključio je vlč. Prša.

Domaćin Gregov na kraju je zahvalio svim dobročiniteljima koji su proteklog razdoblja pomogli samostanu, svojevrsnom središtu duhovnosti. Nakon mise brojni vjernici zadržali su se na agapeu sa svećenicima u dvorištu i prostorijama samostana.