Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Marije Pomoćnice u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana proslavljen je u petak 24. svibnja u Župi sv. Dominika Savija na Koloniji u Slavonskom Brodu, koja od 2017. posjeduje kip Marije Pomoćnice i od tada je župljani posebno časte.

Večernje misno slavlje uz župnika Josipa Matanovića predvodio je vlč. Mato Mićan, svećenik u Đakovu.

U homiliji vlč. Mićan je naglasio kako je već u prvim stoljećima kršćanstva nastao Bogorodičin naslov Pomoćnica kršćana, kako ga je papa Pio V. dodao u zaziv Lauretanskih litanija. Podsjetio je nadalje kako je Crkva usrdno molila da se papa Pio VII., koji je bio nasilno istjeran iz Vatikana, vrati. To se dogodilo 24. svibnja 1814.

Posvjestio je kako su veliki doprinos širenju pobožnosti Mariji Pomoćnici kršćana dali salezijanci koje je osnovao don Ivan Bosco, rođen 1815., iste godine kada je papa Pio VII. uveo blagdan Marije Pomoćnice kršćana. Od tada se taj blagdan u Crkvi slavi svake godine 24. svibnja.

„Evo nam zagovornika Marijinog apostolata svetog Ivana Bosca. On nas uči kako doći do sigurne pobjede. On nas uči da je sve divote učinila upravo Marija. Povijest Crkve pokazuje da je Marija izvojevala najveće pobjede u kršćanstvu tijekom stoljeća. Naš je narod uvijek pobožno častio Mariju kao izvrsnu pomoćnicu. Ona je odvjetnica naša i blaga Majka Hrvatske, a vi je ovdje častite kao Gospu Brze Pomoći. To svjedoči kako Marija živi i djeluje u našim srcima i domovini. Ona želi našu pomoć. Pomozimo joj učvršćivati njezino kraljevstvo čistoće, ljubavi i pobožnosti koja posvećuje pojedince i narod. Pomoćnica kršćana poziva nas na molitvu krunice“, zaključio je vlč. Mićan.

Na kraju mise bila je procesija s kipom Marije Pomoćnice koji ta župa posjeduje od 2017. Kip su ulicama župe, odjeveni u narodne nošnje, nosili članovi KUD-a Matija Gubec iz Slavonskog Kobaša.

Na kraju mise vjernici su se molitvom pred kipom Marije Pomoćnice kršćana njoj posvetili.

Blagdanu je od utorka 21. do četvrtka 23. svibnja prethodila duhovna obnova. Prva dva dana obnovu je predvodio vlč. Dražen Radigović, a zadnjega dana vlč. Marinko Miličević. Svakoga se dana uz dopodnevnu i večernju misu molila svibanjska pobožnost.