Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Josipa radnika u Borovu naselju

Borovo Naselje (IKA)

Blagdan sv. Josipa radnika proslavljen je u ponedjeljak, 1. svibnja u istoimenoj župi u Borovu Naselju.

Središnje blagdansko slavlje uz domaćeg župnika fra Slavka Milića i još osam svećenika predvodio je fra Ivan Crnković, ravnatelj klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu, a bivši župni vikar te župe.

Fra Ivan je na početku mise posvijestio kako se zaštitnik župe bira ne samo zbog toga jer se vjeruje u njegovu zaštitu, nego i zato što se u njemu vide određene odlike, uzor i blizina životnim prilikama.

Ocrtavajući život i djelo sv. Josipa, u homiliji je naglasio kako je on bio čovjek duboke vjere te istaknuo njegovu skromnost, samozatajnost, vjernost, brižnost, odgovornost, nježnost, pravednost i hrabrost.

Šutnja Pisma o Josipovim riječima može nam pomoći da pročistimo svoju znatiželju o Josipu na način da osluhnemo Josipovu perspektivu služenja koje ne buči pred sobom ‘kako to po sinagogama i ulicama čine licemjeri da bi ih ljudi hvalili’. Pored toga što nam Pismo ne donosi Josipove riječi, govor Josipova stava, njegovo nastojanje i njegova djela glasniji su od brojnih ispraznih govora kojima obiluje religijska ponuda u kojoj se često riječima prekriva manjak služenja.

Josipova djela i njegovo držanje u kriznim trenucima Marijine trudnoće otkrivaju ga kao čovjeka koji nije gluh za Božji govor u svome životu. Time nam se Josip otkriva kao osoba čiji se rukopis vjere vidi u zauzetosti za druge. Sve što o Josipu znamo susrećemo u pripovijestima o Isusovu rođenju u Betlehemu. Slijedi bijeg i povratak iz Egipta, Isusov ostanak u Hramu za vrijeme hodočašća. Svoju vrijednost Josip dobiva iz svog posebnog odnosa prema Mariji i Isusu”, rekao je uz ostalo fra Ivan.

Pojasnivši kako je Josip Nazaretski živio pošteno od svoga rada te je stoga zaštitnik radnika ponajprije po tome što je njegov rad usklađen s Božjom riječju i s Božjim naumom, fra Ivan je ustvrdio kako je upravo danas potrebno kroz sv. Josipa gledati na rad kao put očovječenja i biti svjestan opasnosti obezvređivanja rada i radnika, kao i zlokobni pokušaj da se sreća misli u odsutnosti rada, a u obilju novca. Dodao je da „s Josipom možemo svjedočiti da nema govora o ispunjenom životu koji bi se mogao ostvarivati bez rada i bez poteškoća”.

Svjestan kako suvremen čovjek u užurbanosti i buci svijeta živi često vrlo drukčije od sv. Josipa ustvrdio je kako uz ostalo sv. Josip kao budan čuvar dostojanstva može biti primjer koji svijetli u ljudskom i očinskom poslanju.

Misu je pjevanjem animirao župni zbor.