Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Leopolda u Herceg Novom

Herceg Novi (IKA)

Svečano je u utorak 12. svibnja proslavljen blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića u Herceg Novom. Bila je to nakon gotovo dva mjeseca ujedno prva prilika za slavlje mise s narodom nakon ublažavanja mjere Vlade CG i NKT o suzbijanju virusa COVID-19.

U propisanom broju vjernici su imali priliku sudjelovati na tri misna slavlja. Misu u 10 sati u župnoj crkvi predslavio je umirovljeni kotorski biskup Ilija Janjić u zajedništvu svećenika biskupije, a propovijedao župnik don Siniša Jozić. U propovijedi usporedio je nedavnu višetjednu izolaciju uzrokovanu koronavirusom s 40-godišnjim žrtvovanjem sv. Leopolda u ispovjedaonici. „Posljednjih tjedana u naša se srca uvukla nervoza jer smo bili primorani ostati kod kuće. Često smo postajali nezadovoljni jer nam je kretanje bilo zapriječeno, a sloboda narušena. Bili smo ljuti na sebe i na druge. S druge strane, kroz četrdeset godina sv. Leopold će u „svojoj izolaciji“ od ranog jutra do poslijepodnevnih sati sjediti u ispovjedaonici i neumorno ispovijedati, žrtvujući se nesebično za bližnje i vodeći ih prema Bogu.

I u takvim okolnostima, Leopold je gajio iskreno prijateljstvo s ljudima, a svoja pisma vjernicima završavao je riječima: sačuvajte mi svoje prijateljstvo. Eto nam sjajnog primjera u siromašnom kapucinu kako u životnim nedaćama i iskušenjima, i neprilika može postati prilikom“, kazao je don Siniša u propovijedi, naglasivši da je sv. Leopold i istinski primjer njegovanja prijateljstva s Bogom i s ljudima. „Kao što našim prijateljima možemo bez straha reći svoje boli, patnje, zatražiti savjet i utjehu, znajmo da imamo pouzdanog prijatelja u sv. Leopoldu, koji je cijelog života njegovao prijateljstvo s ljudima raznih profesija i uzrasta, koji je kao svetac prijatelj Božji, ali i naš prijatelj; prijatelj ljudi potrebnih njegova zagovora i duhovnih milosti“.

Popodnevnu misu predslavio je župnik u Perastu don Srećko Majić, koji je u propovijedi istaknuo da je „u srcu sv. Leopolda živjela tajanstvena snaga milosti i nadnaravno sunce koje je obasjavalo njegov um. Međutim, ideali ne mogu sami od sebe živjeti. Skromni kapucin ih je stalno napajao na bogatim i nepresušnim izvorima istine, dobrote i ljubavi. I danas sv. Leopold poručuje smo kršćani i da to trebamo biti kroz cijeli život. Ostati vjerni krsnim obećanjima i čuvati se svakog, posebno teškog grijeha. Pozvani smo sačuvati vjeru do smrti, nikad ne izgubiti kršćansku nadu te ljubiti Boga iznad svega, a svoga bližnjega kao sebe samoga“.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod ravnanjem s. Antonije Vugdelije uz orguljsku pratnju Marine Tušup.

Premda je broj vjernika koji su mogli sudjelovati u misnim slavljima bio znatno ograničen važećim mjerama o suzbijanju pandemije, nije izostalo hodočašće omiljenom svecu vjernika iz cijele Kotorske biskupije, koji su tijekom cijelog dana dolazili u njegovo svetište u Herceg Novom proseći milosti i zagovor.