Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Marka u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan sv. Marka - prosni dan proslavljen je u subotu 25. travnja u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Posebno je svečan bio markovski blagoslov polja. Predvodeći obred blagoslova, a potom u zajedništvu sa župnim vikarom Ninom Pericom i misno slavlje kada su molili za tolike potreba današnjeg vremena, napose nastale zbog pandemije koronavirusa, župnik Ivan Lenić podsjetio je na bogatstvo koje se krije u liturgiji Katoličke Crkve, među kojima je i markovski blagoslov polja, drevni običaj slavonske i bosanske Posavine da se uz blagdan sv. Marka, kao prvi proljetni blagdan, blagoslivljaju polja i usjevi.

Podsjetio je da područje Đakovačke biskupije od davnine, kao svoju liturgijsku vlastitost, u svom obredniku donosi kako se svečano obavlja markovski blagoslov polja s mogućim početkom u crkvi, kapeli ili kod križa, polaskom procesije u polje gdje se moli blagoslov „na sve četiri strane svijeta“, te se potom vrati u crkvu i nastavi blagdanska euharistija

„Danas, o blagdanu sv. Marka, dolazimo u hram Gospodnji noseći – s ubranim mladim žitom – pred svoga Stvoritelja i Gospodara ponajprije same sebe i sve naše bližnje, te svu stvarnost našega podneblja i svagdašnjice, koju želimo s njim živjeti i dalje oblikovati. Zato je usrdno njemu povjeravamo, zastajući pred njega kao sinovi i kćeri ove slavonske zemlje i moleći sa svima – tako i onima koji danas ne mogu biti u ovom zajedništvu – rosu blagoslova svem našem radu na zemlji – na našim poljima, u vrtovima, voćnjacima i vinogradima, a također i na bilo kojem drugom mjestu. Ta, rad na zemlji u sebi ujedinjuje i sve druge oblike našega rada, kojim priskrbljujemo potrebna sredstva za život, ali i pridonosimo zajedničkom dobru“, rekao je među ostalim župnik Lenić.

Molili su da svako zrno posijano u zemlju, od kojega će nam doći i kruh svagdašnji i sve potrebno, bude natopljeno nebeskim blagoslovom; da svaki trs u našim vinogradima bude poškropljen odozgor; da nas Bog poštedi svakoga zla vremena i nepogode. Molili su da se ne umore vrijedne ruke muževa i žena naše slavonske ravni, da bude od svih više cijenjen njihov rad, da nitko ne oskudijeva potrebnim na život i ne zavlada neimaština, tako niti poslije krize u kojoj se nalazimo. Molili su osobit blagoslov za zapuštenu i od mnogih zaboravljenu našu Slavoniju, uvelike ispražnjenu odlaskom tolikih mladih i cijelih obitelji iz nje. Posebno su vapili Gospodinu da nas u ovim bremenitim danima oslobodi od daljnjega širenja zaraze koronavirusom; da nas sve nadari zdravljem i normaliziranjem života.

Župnik Lenič pozvao je vjernike da u svojim domovima mole isti blagoslov, a oni koji mogu neka pođu u svoje vrtove, polja, voćnjake i vinograde te se ondje pomole i poškrope ih blagoslovljenom vodom.