Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Martina proslavljen u Podsusedu

Zagreb (IKA)

Salezijanska odgojno-pastoralna zajednica, zajedno s vjernicima Župe sv. Ivana Bosca u Podsusedu, proslavila je u nedjelju 13. studenoga, blagdan sv. Martina, ove godine obogaćen proslavom 80. obljetnice osnutka župe.

Slavlju je prethodila trodnevna duhovna priprava u kojoj su, kao predvoditelji misnih slavlja i propovjednici sudjelovali: župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije – Stenjevec vlč. Vjekoslav Meštrić, ispovjednik u crkvi „Sveta Mati Slobode“ na Jarunu don Drago Detić te član jarunske zajednice don Niko Tunjić.

Vlč. Meštrić govorio je o genijalnoj zamisli blaženog Alojzija Stepinca koji je sredinom 20. stoljeća proročkom pastoralnom gestom, na zapadnom dijelu zagrebačke periferije osnovao župu i povjerio ju salezijancima. Župa je osnovana 6. rujna 1942. godine.

Drugoga dana don Drago je vjernicima predstavio sv. Ivana Bosca i srce njegove karizme – Preventivni sustav, umijeće odgoja koji se oslanja na vjeru, razum i ljubav prema mladim odgojenicima.

Posljednjeg dana priprave don Niko je govorio o temi obiteljskog odgoja s naglaskom na suvremenu problematiku i pitanja do koje mjere može salezijanska karizma biti od pomoći roditeljima u odgoju njihove djece, kao i današnje mladeži.

Središnja blagdanska euharistija slavljena je u nedjelju u sportskoj dvorani koju su za tu prigodu župljanima velikodušno ustupili hrvatski branitelji. Misu je predslavio rektor kapele Corpus Domini na Trešnjevki vlč. Vlado Razum, a suslavila su trojica salezijanaca.

Predslavitelj je u homiliji komentirao Isusova upozorenja na događaje posljednjih vremena iz nedjeljnog Evanđelja, a osvrnuo se i na karakterističnu gestu sv. Martina vojnika, koji je još kao poganin, na izlazu iz grada, gologa siromaha zaogrnuo polovicom vojničkog plašta, da bi u noći vidio Isusa i čuo riječi: „Martin me je zaogrnuo!“

Osvrnuo se je i na činjenicu da župa slavi 80 godina vjernosti svom poslanju. Iskazao je priznanje brojnim svećenicima salezijancima koji su osam desetljeća evangelizirali, odgajali i sakramentima pratili brojne generacije od kojih se rijetki pojedinci mogu sjetiti događaja kojim je počelo postojanje te župe.

Na kraju slavlja, župni upravitelj don Anto Stojić, zahvalio je Bogu i svima prisutnima za skladno i vjernički doživljeno euharistijsko slavlje. Istaknuo je ulogu don Mladena Delića, odgojitelja prednovaka, koji je predvodio svečanu procesiju od župne crkve do sportske dvorane. Pohvale su upućene Župnom zboru kojim je ravnao Bruno Radešić, članovima Društvenog komornog ansambla, Udruzi „Hrvatska žena“ koja je kuhanim vinom i kolačima častila vjernike i mnogim drugima koji su pridonijeli ljepoti i skladu liturgije.