Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Mihovila proslavljen u župi Vidonje

Vidonje (IKA)

Na blagdan svetih arkanđela Mihovila, Gabriela i Rafaela, u srijedu 29. rujna, ispred kapelice sv. Mihovila u Nebušniku na Kosi, sagrađene prije 102 godine, svetu misu predslavio je župnik don Mladen Margeta, a suslavio svećenik iz Rusije don Jurij Mecler.

Na početku misnog slavlja blagoslovio je novu zastavu sv. Mihovila, dar anonimnog darovatelja, u zahvalu za milosti u obitelji po zagovoru ovog sveca.

“Sveti Ivan u svom proročkom viđenju opisuje prvu pobunu protiv Boga – nekada savršeni anđeli nisu bili zadovoljni svojim stanjem, svojim položajem u Nebu, i htjedoše ono što je njima  nemoguće – neovisnost od svoga Stvoritelja. Istina, postali su neovisni o Bogu, ali su zato postali zli, nesretni i prokleti, i mjesta za njih više nije bilo u Nebu, u Božjem društvu, u Božjoj ljubavi. Ova prva pobuna, uzrok je svih pobuna, ovo je slika  pobunjenika protiv Boga – zli duhovi ostali su vječno nesretni, vječni buntovnici, zauvijek odbačeni od Boga, gonjeni mržnjom, koju su sebi izabrali, ratuju protiv Boga, bune protiv Njega i njegovu djecu, odnosno nas ljude, i u svojoj mržnji i izopačenosti, jasno – ne žele biti sami, žele proširiti svoj pakao, svoje carstvo mržnje zla i grijeha, okupljajući društvo prokletih. Ne može se reći da taj zmaj – neprijatelj Boga i čovjeka, nema uspjeha! Nažalost, slobodno možemo reći – pakao se širi”, naglasio je u homiliji don Mladen.

“Božji smo narod, nismo robovi Božji, a mnogi i danas viču – neću robovati, dosta mi je služiti ovome ili onome a najviše – neću služiti Bogu… I tako, na neki način odbaciše slatki jaram Isusa Krista i upregnuše se u strašni jaram sotonin, zato slobodno mogu reći s ovog  svetog mjesta – čeka ih vječna robija, čeka ih  ropstvo vječnosti, to je sigurno konačno svih  onih koji odbacuju Boga, njegovu milost  i njegovu snagu”.

“Svaka mudrost protiv Boga je ludost, a svaka snaga nemoć, to bi opaki čovjek jednom morao zapamtiti, ali izgleda da nikako u svoju glavu staviti da – boriti se protiv Boga, odnosno protiv  njegovih zakona, znači, kao da miš počne glodati ovo naše brdo, polomit će sve zube, a brdo će i dalje ostati neustrašivo, ponosno, jer sluša svoga  Stvoritelja… Spasonosno je zapamtiti sve čime se mi bacamo na Boga,  a sve to  čime se nabacujemo na Boga, pada na nas”, upozorio je.

“Stari Perzijanci imali su jedan neobičan zakon – ako je netko prekršio kraljevu zapovijed, onda bi s njegove kuće skinuli  jednu gredu, napravili vješala ispred njegove kuće i tu ga objesili. Što bi se dogodilo kada bi Bog bio nemilosrdan, kada Bog ne bi bio Bog ljubavi – bojim se, da bi  pred mnogim našim kućama bila vješala! Zato danas, dok slavimo svetog Mihovila, vjerujući da je Bog milosrdan, isto tako, nemojmo zaboraviti da je Bog i pravedan.”

“Dragi Božji prijatelji, jer smo djeca Božje ljubavi, svi smo pozvani slaviti Boga, ljubiti  Boga, služiti mu, a što se s nama događa? Lajemo kao psi, protiv Boga i protiv čovjeka – njegova najvećeg stvorenja, i zato, čovječe današnjeg  vremena  – vrati se Bogu, jer jedino na taj način moći ćeš  biti svet, i moći ćeš jednog dana kraljevati na Nebu”, poručio je u  homiliji don Mladen Margeta.