Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan svetog Mihaela proslavljen u župi Vidonje

Vidonje (IKA)

Ispred kapele Sv. Mihovila u Nebušniku na Kosi brojni vjernici župe Vidonje sudjelovali su na misnom slavlju, koje je u utorak, 29. rujna predvodio župnik don Mladen Margeta.

Govoreći o početku sklada i harmonije Božjeg stvaranja svijeta koju je poremetila oholost nekih anđela, a kasnije, stvaranjem čovjeka, i kod čovjeka, vlč. Margeta kazao je: „Još prije nego je čovjek stvoren, odjekivao je glas na nebu ‘Nad zvijezdama ćemo udariti svoje prijestolje, i bit ćemo jednaki Bogu; ali u isto vrijeme – kad se čuo glas Sotone, glas Lucifera, čuo se i glas Mihaela – Tko je Kao Bog!’ Pojavio se Mihael arkanđel sa svojim četama i po Božjoj zapovijedi, sunovratio ohole anđele u bezdan i tamu muka, ali kao da to nije bilo dosta, u to vrijeme otpadnik, neprijatelj čovjeka, pretvara se u zmiju i napastuje čovjeka“. „Oholost, poput najveće pošasti, hara i dan danas svijetom“, naglasio je vlč. Margeta, pojasnivši, prisjetivši se nekoliko imena, kako je sve ono što nije bilo dobro u Crkvi, poteklo iz oholosti.

„Ne može se kršćanine, Bog, koji je prečisti Duh, vidjeti našim smrtnim očima, ali ako hoćemo možemo ga vidjeti, možemo ga prihvatiti očima vjere i očima razuma. Tjelesnim očima možemo gledati ono što je Bog stvorio kao i našu lijepu Domovinu, razumom kojim nas je obdario možemo razumjeti sve ono što je potrebno da možemo postići radost na ovome svijetu, i vječno spasenje!“, rekao je vlč. Margeta.

„Za oholost možemo reći da je bezbrižna majka koja ima mnogo djece – sve jedno gore od drugoga, jer iz te oholosti – prvog grijeha, izlaze i svi drugi grijesi. A koliko Bog prezire oholost čujemo često nedjeljom u evanđeljima – kako se Isus ponašao prema farizejima i pismoznancima. On, koji je bio pun blagosti i milosrđa prema velikim grešnicima, jednako možemo reći – srdio se i nije mogao oprostiti pismoznancima i farizejima“, pojasnio je vlč. Margeta.

„Crkva nam u našem kršćanskom životu stavlja sveta lica, stavlja nam velikane vjere, velikane poniznosti, među njima je i današnji sveti Mihovil kojega častimo. Molimo ga neka nam da snage da možemo i mi svakome onome koji se protivi našoj vjeri reći ‘Tko je kao Bog!’“, poručio je vlč. Margeta vjernicima.

Kapela Sv. Mihovila bit će otvorena cijeli dan za molitvu.

 

Ključne riječi:
Mladen Margeta sv. Mihael Vidonje