Budi dio naše mreže
Izbornik

BLAGOSLOVLJEN OBNOVLJENI SAMOSTAN NA PETRIČEVCU KOD BANJE LUKE

Banja Luka (IKA )

Banja Luka, 30. 9. 1997. (IKA) - U povodu blagoslova obnovljenoga franjevačkog samostana na Petričevcu kod Banje Luke slavljena je 29. rujna misa, koju je u zajedništvu s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom, provincijalom bosanskih franjevaca fra Pet

Banja Luka, 30. 9. 1997. (IKA) – U povodu blagoslova obnovljenoga franjevačkog samostana na Petričevcu kod Banje Luke slavljena je 29. rujna misa, koju je u zajedništvu s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom, provincijalom bosanskih franjevaca fra Petrom Anđelovićom i svećenicima banjolučke biskupije, predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Na početku misnog slavlja sve okupljene pozdravio je gvardijan petričevačkog samostana fra Tomislav Jurić. Nakon mise obnovljeni samostan blagoslovio je biskup Komarica u zajedništvu s provincijalom fra Petrom.
To je prva crkvena građevina obnovljena nakon rata, ne samo u banjolučkoj biskupiji, nego i na području cijeloga srpskog entiteta BiH. Također treba istaknuti da je to već peti samostan u povijesti te franjevačke župe koji se iznova gradi na istom mjestu.
Taj su samostan u svibnju g. 1995. četnici opljačkali, zapalili i potpuno uništili. Naporima mnogih dobročinitelja, posebice iz Njemačke i Italije, samostan na Petričevcu ljetos je obnovljen.