Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljen obnovljeni spomenik Presvetoga Trojstva u središnjem vinkovačkom parku

Vinkovci (IKA)

U prigodi zaštitnika grada Vinkovaca sv. Ilije, proroka, i Dana Grada Vinkovaca 20. srpnja, svečano misno slavlje u središnjoj vinkovačkoj župi Sv. Euzebija i Poliona u nedjelju 14. srpnja predvodio je župnik mons. Tadija Pranjić.

U zajedništvu s domaćim župnim vikarom Nikolom Kaurinom nakon misnoga slavlja mons. Pranjić blagoslovio je obnovljeni spomenik Presvetoga Trojstva koji se nalazi ispred župne crkve u središnjem vinkovačkom parku.

„Danas je za Vinkovce povijesni trenutak, i drago mi je da sam taj trenutak doživio. Bilo je toliko i burnih i lijepih, ali i tragičnih zbivanja, koja su prohujala vihorima rata na ovim prostorima, i također ostavila duboki trag u dušama svakoga od nas“, rekao je župnik na početku misnoga slavlja. Govoreći o blagoslovu spomenika Presvetoga Trojstva, koji je podignut ispred crkve, podsjetio je kako je crkvu dala sagraditi znamenita carica Marija Terezija u doba Vojne krajine, i time od Vinkovaca stvorila povijesno središte.

„A sigurno da su ljepoti ovoga grada pridonijeli ljudi koji su ovaj grad vodili, i u lijepim i u teškim vremenima, noseći teret svoje službe kao gradonačelnici“, istaknuo je mons. Pranjić, posebno pozdravivši gradonačelnika Ivana Bosančića, i sve njegove predšasnike „koji su na svoj način nastojali pridonijeti ljepoti i izgledu ovoga, kako kažu najstarijega grada u Europi“.

„Mislim da je grad upravo ovom obnovom, ne samo spomenika Presvetoga Trojstva, nego i cijeloga parka, dobio na neizmjernoj ljepoti, i usuđujem se reći da je ovaj spomenik Presvetoga Trojstva ljepši i od onoga u Požegi i Tvrđi u Osijeku. Zato, dok čestitam svima, posebno Gradskoj upravi, mi smo s ovom obnovom dobili puno na ljepoti grada koji volimo, koji ima svoju dugu, dugu povijesnu tradiciju koju su stvarale i generacije ispred nas, koje nikada ne smijemo zaboraviti“, rekao je župnik.

Govoreći o Evanđelju 14. nedjelje kroz godinu, u kojem Isus govori o ljubavi prema bližnjemu, mons. Pranjić rekao je: „Ljubav je sagradila i ovaj spomenik, i dobrota ljudi, sada već dalekih godina, i ona je sagradila spomenik Presvetoga Trojstva, i sve ono što nas okružuje. Zato danas, u ovu misu uključujemo sve te generacije koje su otišle ispred nas i ostavile trag svoga postojanja, kao što je i spomenik Presvetoga Trojstva, koji se podizao u mnogim našim gradovima, na poseban način u Slavoniji, kao spomenik borbe protiv teške bolesti kuge koja je tada vladala na mnogim mjestima.“

Na misnome slavlju i blagoslovu spomenika bili su, među ostalim, i zamjenici gradonačelnika Vinkovaca dr. Kata Krešić i Gabrijel Šokičić, saborski zastupnik, predsjednik Gradskoga vijeća i dugogodišnji vinkovački gradonačelnik dr. Mladen Karlić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, i članovi Udruge „Vinkovački šokački rodovi“ predvođeni predsjednikom Zvonimirom Liščićem odjeveni u narodno ruho. Pjevanje na misi predvodio je domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ s voditeljicom i orguljašicom Dubravkom Vukovarac, prof. Radovi na obnovi spomenika Presvetoga Trojstva su provedeni na temelju Elaborata o konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Vukovaru. Zahtjevni i složeni radovi provođeni su u dvije etape: prvo je izrađena replika skulpture Boga Oca, Isusa Krista i Duha Svetoga, dok je original, koji je teško oštećen, pohranjen, a nakon toga pristupilo se obnovi ostatka spomenika.

Spomenik Presvetoga Trojstva postavljen je u središnji vinkovački park na blagdan Male Gospe 8. rujna 1845. godine. Posljednja obnova spomenika bila je 1987. godine, kada je spomenik bio obložen novim materijalom koji se nije pokazao najboljim, dok je popločenjem bila prekrivena i najniža stepenica oko spomenika koja je sada postala vidljiva. Spomenik se nalazi u registru Ministarstva kulture kao materijalno kulturno dobro i preporuka je bila da se vrati u prvobitno stanje.