Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljeno poprsje mučenika fra Stipana Vučemilovića

Otok (IKA)

U nedjelju 18. listopada Otočani su svečanom misom proslavili svetkovinu sv. Luke evanđeliste, zaštitnika župe Otok kraj Sinja u Cetinskoj krajini, te obilježili i Dan Općine Otok.

Prije mise bio je blagoslov poprsja fra Stipana Vučemilovića, otočkog župnika, mučenika, kojeg su 1715. godine ubili Turci, a koje je postavljeno u dvorištu ispred nove crkve Gospe Lurdske. Poprsje je blagoslovio je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu dr. sc. fra Marko Mrše, koji je ujedno predvodio svečano misno slavlje s procesijom, zbog epidemioloških mjera na otvorenom prostoru ispred crkve, u suslavlju župnika fra Nikice Ajdučića i desetak svećenika redovnika iz Cetinske krajine, pretežito iz Otoka.

Fra Stipan Vučemilović poginuo je 25. srpnja 1715. godine u obrani Cetinske krajine od Turaka zajedno sa svojih 140 župljana te je postao simbol svih ostalih mučenika Sinjske krajine kroz povijest sve do danas, čemu svjedoči ovo spomen poprsje, istaknuo je na početku misnog slavlja provincijal Mrše, koji je u propovijedi naglasio kako se iščitavajući povijest toga dijela Cetinske krajine s pravom to može nazvati ‘mučenički kraj’, kazavši kako je ta župa „usprkos svemu, svim mukama, počevši od najezde Turaka, pa kroz II. svjetski rat te sve do danas ostala vjerna Katoličkoj Crkvi jer su se župljani s vjerom utjecali Gospi, Bogu i svom zaštitniku sv. Luki“.

Posebno se osvrnuo na današnje vrijeme krize, kazavši kako nam je povijest „obilježena raznim krizama, krizama iz kojih nastaju razni ratovi, kriza obitelji, stvara se kriza braka, evo mjesecima traje kriza koronavirusa koja nam je promijenila život…“, poručivši okupljenim vjernicima, da ne gube vjeru jer „Krist nam je ponudio povijest spasenja, a to su ‘Put, Istina i Život’. Bog se na čudan način upleo u ljudski život i došao riješiti krizu svih kriza i mi smo dionici tog spasenja i žrtve na križu kao aktivni svjedoci te nas je vjera i danas dovela k velikom Božjem ugodniku sv. Luki da nam pomogne u suočavanju s problemima… Luka je primjer vjere i ustrajnosti i na tom putu prema Bogu, on je shvatio krizu i pretvorio je u dar vječnog spasenja.“

Propovjednik je potaknuo na razmišljanje: „Zapitaj se, jesi li primjer dobra, jesi li borac za kršćanske vrednote, za žrtvu, je li ti stalo do drugoga čovjeka? Jer ovo je stoljeće u kojemu se stvara novo javno mnijenje i ruše se i napadaju sve ćudoredne vrednote, ruši se izvorno dostojanstvo čovjeka, stoga budimo konzervativni i čuvajmo našu vjeru i katoličke obitelji, jer to su nam zadali i ostavili u nasljeđe naši preci, koji su svoju vjeru, molitvu i uvjerenja ulili u ovaj prostor i olakšali nam put prema vjerovanju u Spasenje, koje nam je navijestio, sveti Luka, pisac Djela apostolskih i Evanđelja.“

Na kraju misnog slavlja župnik fra Nikica Ajdučić zahvalio je provincijalu na propovjedi, uručio mu skromni dar u znak bratskog zajedništva, te zahvalio i svojim pomoćnicima fra Dušanu i fra Juri i župljanima, župnom Zboru, ministrantima te svima koji su pridonijeli u ostvarenju bogate proslave blagdana sv. Luke, koja je započela 15. listopada cjelodnevnim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i trodnevnicom u sklopu koje je bio i blagoslov spomen ploče i poprsja otočkog sina, glazbenog pedagoga i skladatelja fra Anđelka Milanovića Litre.

Posebno je zahvalio Sinjskom samostanu i fra Boži Norcu Kljajo koji su darovali poprsje fra Stipana Vučemilovića te općini Otok, koja je uredila perivoj oko postavljene biste. Zahvalio je i glazbenom pedagogu i skladatelju fra Stipici Grgatu, poticatelju toga velikog projekta, kao i svojoj braći redovnicama i redovnicama, općini Otok i Županiji splitsko-dalmatinskoj i svim pojedincima koji su pomogli da se svetkovina tako svečano i dostojanstveno proslavi.

Svečanosti su uz brojne vjernike i žitelje Otoka nazočili načelnik Otoka Dušan Đula, dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić te članovi i članice otočkog KUD-a „Kamešnica“ i Udruge reraša i guslara „Otok“. Na misi je pjevao Mješoviti župni zbor sv. Luke.