Budi dio naše mreže
Izbornik

Blato: Procesija kroz mjesto i misa na Gospu od Ružarija

Blato (IKA)

Ulicama Blata na otoku Korčuli u nedjelju, 2. listopada prošla je svečana procesija s kipom Blažene Djevice Marije, uz pjesmu i molitvu sudionika. Slavio se blagdan Gospe od Ružarija ili Vela Nedija, kako se zove u Blatu.

U procesiji s Gospinim kipom uz predvoditelja slavlja mjesnog župnika don Željka Kovačevića sudjelovali su članovi bratovštine Svih Svetih i Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova u svojim odorama, HGU Sveta Vincenca koja je svirala, redovnice Kćeri Milosrđa, župni zbor i brojni vjernici.

Misno slavlje nastavljeno je u župnoj crkvi Svih svetih. U propovijedi je kanonik Kovačević podsjetio na nastanak blagdana Gospe od Ružarija koji se kalendarski slavi 7. listopada, odnosno na povijesni događaj bitke kod Lepanta kojom je zaustavljen prodor Osmanlija s juga Europe. Prema nekim procjenama u toj bitki je sudjelovalo deset tisuća Hrvata. Propovjednik je naveo i neke druge brojčane podatke o toj bitki koju povijest prepoznaje i kao pomorsku bitku u kojoj su posljednji put sudjelovale galije. U spomen na tu bitku, za koju se vjeruje da je Gospa po svom zagovoru pomogla i spasila ove prostore, kroz stoljeća su se organizirale razne svečanosti i drugi sadržaji.

Nedjeljno evanđelje nosilo je poruku o onima koji imaju malo vjere i o onima koji je imaju previše. Tumačeći evanđelje župnik Kovačević je skrenuo pozornost kako je za Božje djelovanje s ljudske strane potrebno bar malo vjere.

Ove godine proslavi Vele Nedije mještanima Blata pridružili su se i hodočasnici sa zagrebačke Trešnjevke koji su se, u sklopu hodočašća bl. Mariji Propetog u njezino svetište u rodnom Blatu, priključili ovoj nedjeljnoj župnoj svečanosti.

Na kraju euharistijskog slavlja predslavitelj je pozdravio časnu majku s. Fides Babić, koja je također bila na ovoj misi, a u samom Blatu boravi u svom kanonskom pohodu samostanu u Kući Matici u Blatu.