Budi dio naše mreže
Izbornik

Bogojavljenje proslavljeno u Slunju

Slunj (IKA)

Blagdan Bogojavljenja svečano je 6. siječnja proslavljen u Župi Presvetog Trojstva u Slunju, drugu godina bez dugogodišnega predvoditelja gospićko-senjskog biskup Mile Bogovića, domaćeg sina. Misu je predslavio župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić.

Propovjednik je na početku podsjetio na naziv toga blagdana pri čemu je Bogojavljenje starije od onoga Sv. tri kralja, a slavi se od početaka crkve. Krist se rodio za sve ljude, svaki čovjek je pozvan. Ova je poruka toliko oduševila prvu crkvu da su u današnjem blagdanu prepoznali Božju širinu. To ostaje poruka za sva vremena. Danas slavimo univerzalnost crkve: u njoj imaju mjesto svi narodi i sve kulture, istaknuo je mons. Pecić.

„Trojica mudraca dali su se na put. Vodio ih je razum pročišćen od natruha vremena: strpljivim i poniznim razmišljanjem probijali su se prema Kristu. Nažalost, mi donosimo brze i nepromišljene odluke. Kao Herod koji je dao pobiti djecu u Betlehemu bojeći se konkurenta. Njegov razum je pomračen. Nismo li i mi ponekad robovi predrasuda, obzira? Donijeli smo odluku, ne vođeni razumom nego koristoljubljem. Tri su mudraca nagrađeni za svoj put koji nije bio lagodan. Zato su nam oni poticaj za čišćenje razuma od strasti, zlih nagnuća, od robovanja idolima ovoga svijeta koji se kriju i u medijima. Kako li je težak put danas onima koji osjećaju glas u dubini duše da se dadnu na put. Isto tako, zastrašujuće je kako mogu slijepo vjerovati manipulatorima koji ih zaustavljaju, skreću s puta i sprečavaju daljnji hod. Danas će iskreni vjernici, usprkos koroni, ljudskim obzirima, sredini koja je ušutkala razum, doći na gozbu ljubavi na kojoj se naviješta Riječ koja nas oslobađa, gdje se čini poklon Ljubavi koja nas ne napušta u našoj ‘dolini suza’“, zaključio je svoje misli mons. Pecić.

Ključne riječi:
Bogojavljenje mons. Mile Pecić