Budi dio naše mreže
Izbornik

Bogoslov Marko Mikić primljen među kandidate za sveti red

Mali Lošinj (IKA)

Uoči svetkovine sv. Kvirina Sisačkog, zaštitnika Krčke biskupije, u subotu 3. lipnja, tijekom svečanog euharistijskog slavlja u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Malom Lošinju, koje je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak, bogoslov III. godine Marko Mikić primljen je među kandidate za sveti red đakonata i prezbiterata Krčke biskupije.

Uz biskupa, na misi su koncelebrirali preč. Željko Faltak, rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, vlč. Robert Zubović, malološinjski župnik, vlč. Josip Đurin, odgojitelj, te svećenici Lošinjskog dekanata.

„Isusovo nas djelovanje uvijek usmjerava k istini i vodi slobodi“, istaknuo je mons. Petanjak u homiliji. „Ta istina najbolje se očituje u svjedočanstvu samoga ljudskog života i otvorenosti prema njoj“, rekao je. Međutim, nastavio je biskup Petanjak, čovjek se boji istine jer se tada uvijek osjeća razgolićeno i ne može ništa sakriti. Važno je uvijek prianjati uz istinu, a to se može postići prianjanjem uz Božju riječ. Božja riječ, zapisana u Svetom pismu, uvijek je ista, no očituje se uvijek na drugačiji način kako bi čovjek neprestano otkrivao nove spoznaje, rekao je biskup. Na kraju homilije biskup je ohrabrio bogoslova Marka da još više osluškuje Gospodina i da na taj način još snažnije slijedi njegove stope.

Nakon homilije, uslijedio je čin primanja među kandidate, a zaključen je biskupovom blagoslovnom molitvom.

Na kraju slavlja, biskup Petanjak čestitao je bogoslovu Mikiću i njegovim roditeljima te ga ohrabrio za daljnji hod prema svećeništvu.

Svečano liturgijsko slavlje animirao je župni zbor pod ravnanjem maestre Brune Tarabocchia Vlakančić.

Prigodom primanja „admissio“ održan je i dekanatski susret ministranata na kojemu se okupilo četrdesetak ministranata. Prije mise, ministranti su se podijelili u dvije grupe koje su animirali bogoslovi. Oni su im posvjedočili o svojem duhovnom pozivu kao i o ljepoti zajedničkog života i putu prema svećeništvu u bogosloviji. Nakon svečane mise, uslijedio je sportsko-rekreativni program za sve ministrante.