Budi dio naše mreže
Izbornik

Bogoslužje kod osječkih evangelika u Svjetskoj molitvenoj osmini

Osijek (IKA)

Ekumenski hod Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Osijeku nastavljen je 23. siječnja u Evangeličkoj crkvi gdje je bogoslužje vodio i propovijedao dr. sc. Samir Vrabec, đakon u evangeličkoj Crkvenoj općini Osijek.

U molitvi su, uz evangelike, sudjelovali vjernici i predstavnici kršćanskih denominacija. Večernje bogoslužje, četvrto u nizu molitvenih sabiranja, pratilo je liturgijsko pjevanje vjernika uz orguljsku pratnju Gohar Karapetyan, kantorice evangeličke Crkvene općine Osijek.

Domaćin Vrabec zahvalio je za zajedništvo i dobrodošlicom posebno pozdravio Pétera Szenna, biskupa Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u RH, i u njegovoj pratnji Darka Turšića, pastora Reformirane Crkve u Kotlini i tajnika Ekumenske koordinacije osječke regije; preč. Alojza Kovačeka, župnika župe Sv. Ćirila i Metoda, sl. apostola i dekana Osječkog istočnog dekanata; Antuna Nikolića, župnog vikara konkatedralne župe Sv. Petra i Pavla, ap., te đakona u istoj župi Domagoja Brkića; Danijela Tigandžina, župnika župe Uznesenja BDM  u Duboševici, i laika Krešimira Stjepana Pećara, predstavnika Katoličke laičke zajednice „Molitva i Riječ“.

Najavivši temu „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ i biblijska čitanja predviđana u materijalima SMO za šesti dan (Ezekiel 34,15-20; Matej 25,31-40), đakon Vrabec je pozvao na zajedništvo: u pjevanju psalma Gospodinu, slušanju Božje riječi, molitvi i razmatranju, te je uveo u bogoslužje pozivanjem na pokajnički čin. „Razmotrimo što nas razdvaja jedne od drugih, priznajmo svoje grijehe i pokajmo se“. Nakon pročitanih biblijskih odlomaka i pjevanja, okupljeni su molili Apostolsko vjerovanje i poslušali duhovni nagovor u propovijedi evangeličkog đakona dr. Samira Vrabeca, koji je promišljao o pojmovima pravde i pravednosti.

Péter Szenn, biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u RH je kazao da se kroz Tjedan osmine sluša kako postoje razlike među kršćanima, ali to treba biti osnaženje u vjeri, a ne čimbenik razdvajanja.

Župnog vikar konkatedralne župe Sv. Petra i Pavla Antun Nikolić u pozdravnom obraćanju potaknuo je kršćansku braću i sestre da se potrude drugoga razumjeti i drugome pomoći jer, istaknuo je: „Isus to želi od nas i tako će nas gledati i na dan Posljednjeg suda i, što je najvažnije, molimo jedni za druge iskrenom, kršćanskom ljubavlju da bismo svi mogli biti smješteni na Dan suda, ne među jarce, nego među janjce; među one koji su svojom blagošću i krotkošću slični Kristu!“

Ekumenska večer, u kojoj su molitveno sudjelovali članovi katoličkih udruga (Veronikin rubac, UKI) i Svjetskog molitvenog, dana završila je običajnim druženjem uz trpezu. Nastavak molitvenog hoda je 24. siječnja, s početkom u 18 sati, uz službu večernje u donjogradskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice.