Budi dio naše mreže
Izbornik

Bogoslužjem u Reformiranoj Crkvi počeo ekumenski hod u Osijeku

Osijek (IKA)

Uz geslo „Učite se dobrim djelima: pravdi težite“ prema temeljnom biblijskom retku prvoga poglavlja Knjige proroka Izaije (Iz 1, 17) u Osijeku je 18. siječnja, s predstavnicima crkava kršćanskih denominacija, počela Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana.

Ekumenski je hod otvoren u crkvenoj općini Osijek-Retfala Reformirane kršćanske kalvinske Crkve gdje je bogoslužje vodio i propovijedao Péter Szenn, biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Republici Hrvatskoj, a pjevanje na mađarskom jeziku orguljski je pratila Zsuzsanna Kettes.

U molitvi su, uz biskupa Szenna, sudjelovali župnice i župnici Reformirane Crkve (umirovljena župnica Ilona-Hedvig Andel, župnica u Korođu Vanda Szenn, biskupov zamjenik János Hájek, pomoćni župnik u Hrastinu Ádám Tóth te Darko Turšić, župnik u Kotlini i tajnik Ekumenske koordinacije osječke regije), zatim dr. sc. Samir Vrabec, đakon u Evangeličkoj crkvenoj općini Osijek, Matej Lazar Kovačević, nadglednik/biskup Crkve Božje u RH, te predstavnici Katoličke Crkve: retfalački župnik Ivan Jurić, novogradski župnik i dekan Osječkog istočnog dekanata Alojz Kovaček te novogradski župni vikar Bernard Prelčec.

Uvodeći u ekumenski susret Szenn je u dobrodošlici predstavio crkvenu općinu Osijek-Retfala kazavši kako imaju stotinjak župljana te je na hrvatskom jeziku pročitao psalme koje je zajednica pjevala na mađarskom. Potaknut biblijskim tekstom Szenn je na hrvatskom jeziku propovijedao o kušanosti i vidljivosti vjere, Božjemu daru približavanja jednih drugima dobrim djelima, poniznošću i činjenjem solidarne žrtve sa Isusom prema ljudima.

Potom je biskup Szenn predmolio zahvalnu molitvu (za dar vječnoga života, zajedničko svjedočenje i predanost života u Božje ruke) i prosbenu molitvu za braću i sestre u Ukrajini, obraćenje srca i blagoslov te za pokojne. Molitvu „Oče naš“ vjernici su molili na materinskom jeziku.

Naposljetku je Darko Turšić, u ime Ekumenske koordinacije osječke regije, pozdravio okupljene najavljujući predstavnike kršćanskih Crkava koji su govorili duhovne nagovore u kontekstu SMO.

Samir Vrabec (Evangelička Crkva) razmatrao je o „tipičnoj slici pravde u našem svijetu (žena s povezom na očima drži vagu: sve je pravedno, jednako, uravnoteženo) i onoj židovskih proroka koja je drukčija, dinamičnija (Amos 5,24; Mihej 6,8; Izaija 5, 1-7)“. Matej Lazar Kovačević (Crkve Božja) je promišljao o geslu SMO 2023. (Iz 1,12-18) „Učite se dobrim djelima: pravdi težite“ i o tekstu Lukina evanđelja (Lk 10, 25-36) predviđenomu za ekumenski susret. Ivan Jurić (Katolička Crkva) podsjetio je kako smo „stvoreni po Božjoj zamisli i zato  ne postoji mogućnost sretnog i zadovoljnog života bez prijateljevanja s Bogom i bez prihvaćanja njegove volje“.

Prvi je susret SMO kod kalvina završen druženjem uz trpezu, a naredni će biti održan 20. siječnja (petak) s početkom u 19 sati u Katoličkoj laičkoj zajednici MiR (Vodenička 23, Donji grad). Na sudjelovanje su pozvani, uz svećenstvo kršćanskih denominacija, vjernici i predstavnici laičkih udruga.