Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas Zagrebačke nadbiskupije obogatio proslavu Majčina dana u Krapini

Krapina (IKA)

Caritas Zagrebačke nadbiskupije obogatio je proslavu Majčina dana u Župi sv. Nikole biskupa u Krapini podjelom darova majkama nakon mise

Misu je u nedjelju 12. svibnja u župnoj crkvi u Krapini predvodio vlč. Ivica Cujzek, odgojitelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, i posebno je bila posvećena obilježavanju Majčina dana, kako kroz prigodnu propovijed tako i kroz recitativno-glazbeni program koji su učenici osnovne škole i dječji zbor izveli pod ravnanjem č. s. Deodate Kočonde, članice mjesne samostanske zajednice Milosrdnih sestara Sv. Križa. Posebno iznenađenje za majke, koje su sudjelovale na ovom misnom slavlju bili su darovi koje su dijelili zaposlenici zagrebačkog Caritasa – vrećice sa higijenskim potrepštinama i cvijeće (lončanice).

Prvi dio propovijedi vlč. Cujzek posvetio je opisujući lik Krista kao Dobrog Pastira, budući da je Četvrta uskrsna nedjelja u liturgiji posvećena duhovnim zvanjima. Pritom je istaknuo potrebu molitve za duhovna zvanja u svim etapama njihova životna puta, posebice za svećenike koji trebaju bratsku podršku zajednice kojoj služe. O ljepoti i snazi žene i majke koju je Bog ospsobio divnim darovima, ali je ujedno učinio i vrlo ranjivom, vlč. Cujzek progovorio je u drugom dijelu homilije kroz priču o dječaku koji je čitav život tražio odgovor na pitanje zašto žene plaču. Na to pitanje zadovoljavajući odgovor dao mu je tek Stvoritelj opisujući svrhu svake njezine vrline, pa i dara suza, koje izvor imaju u njezinu srcu ispunjenu ljubavlju.

Jedan dio od pripremljenih 200 Caritasovih darova podijeljen je i majkama poslije svete mise u Crkvi Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu, a otatak će se u Župi Sv. Nikole biskupa podijeliti sljedećih dana.

Na ovoj akciji, koju zagrebački Caritas provodi povodom Majčina dana već dulje vrijeme svake godine u nekoj drugoj župi Zagrebačke nadbiskupije, na početki misnoga slavlja u ime župe i majki srdačno je zahvalio vlč. Tomica Šestak, krapinski župnik.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije darove je pripremio iz svojih izvora te uz sudjelovanje darovatelja – tvrtke Naturprodukt d.o.o. Hrvatska i tvrtke Akta d.o.o., na kojima ovim putem Caritas zahvaljuje u ime svih majki koje su razveselili svojim darovima.

Sudjelovanje u proslavi Majčina dana u krapinskoj Župi Sv. Nikole biskupa simbolična je gesta koja se nadovezuje na razne vidove pomoći (savjetodavna, materijalna, novčana) koje majkama zagrebački Caritas pruža tijekom čitave godine, o čemu opširnije piše u Godišnjem izvještaju zagrebačkog Caritasa o radu u 2018. godini (http://www.czn.hr/vijesti/godisnji-izvjestaj-o-radu-za-2018-godinu). Među tim aktivnostima posebno se ističe Projekt »Korak za život«, koroz koji je Caritas prošle godine pomogao 79 siromašnih obitelji s brojnom djecom, podijelivši im opremu za novorođeno dijete. Projekt »Korak za život« tijekom 2018. godine podijelio je 110 paketa pomoći; dječja hrana, higijena, odjeća, obuća, razna kolica, hodalice i druga oprema za djecu.

Ključne riječi:
Majčin dan