Budi dio naše mreže
Izbornik

Časopis „Bolji svijet“ zadarske Klasične gimnazije „Ivan Pavao II.“ među 10 najboljih u Hrvatskoj

Zadar (IKA)

Školski časopis „Bolji svijet“ Klasične gimnazije „Ivan Pavao II.“ Zadar na Lidranu – državnoj smotri literarnog, dramskog-scenskog i novinarskog stvaralaštva, proglašen je jednim od deset najboljih školskih časopisa u Hrvatskoj.

„Prošloga tjedna ugodno nas je iznenadio poziv školskom listu Bolji svijet na državnu smotru Lidrana. Ne možemo reći kako se nismo nadali, jer do sada smo tri puta bili na državnoj smotri. Ali eto, prošlo je dugih sedam godina bez takvog uspjeha. Sada smo opet među najboljima, a u ponedjeljak, 19. travnja održan je i državni Lidrano ‚na daljinu‘, tj. online uz pomoć platforme Zoom“, poručilo je uredništvo Boljeg svijeta.

MEĐU NAJBOLJIMA

Uredništvo je predstavljala Natali Pera, učenica 3. a razreda i voditelj novinarsko-literarne sekcije profesor Damir Sikirić, a kratko su nam se pridružili i ravnatelj don Ante Sorić te pedagoginja s. Ana Lipovac. Smotra za školske listove počela je u 10 sati i trajala dva i pol sata te je prvi put u istom programu predstavljeno 17 listova osnovnih škola i 10 listova srednjih škola. Među njima našla su se i četiri digitalna školska lista.

IZNIMNO VELIK TRUD

„Članovi povjerenstva Ankica Blažinović Kljajo, Marko Baus i Srećko Listeš čestitali su svim pozvanim učenicima, urednicima školskih listova i njihovim mentorima na iznimno velikom trudu i zalaganju koje je potrebno da bi se osmislio, napravio i tiskao jedan školski list. Pohvaljen je izbor tema kod većine listova, napredak u grafičkom dizajnu listova te opremi novinarskih tekstova, ali isto tako prosudbeno povjerenstvo ukazalo je učenicima na detalje koje mogu popraviti i nadograditi u procesu stvaranja školskoga lista“, piše na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje.

RIJEČI POHVALE

Ankica Blažinović Kljajo istaknula je da „76 stranica tekstova koji nose poruku sadržanu u nazivu lista Bolji svijet“. „Oni se zaista svojim tekstovima trude ovaj svijet učiniti boljim. Tome svjedoče i naslovi koji svih odišu pozitivnim vibracijama: Ništa se ne događa slučajno, pa tako ni ova karantena; Izaći ćemo jači; Više ćemo cijeniti druženje s prijateljima, šetnje i školu; Jedva se čekam vratiti u klupe“, dodala je.

Zatim je pohvalila rubriku Iz života škole gdje prevladava bogatstvo školskih događanja: projekti, radionice, obilježavanje značajnih datuma, putovanja, terenske nastave i duhovne obnove.

„Što se tiče grafičke obrade, sve je rubricirano, izmjenjuju se dva-tri stupca, tekstovi su opremljeni i svi imaju međunaslove!“, naglasila je.

Marko Baus pohvalio je prozračnost lista, lijepe fotografije i vješti grafički dizajn, a ukazao je i na dvije sitnice koje se mogu popraviti.

NASTAVLJAMO!

„Uvrštavanje našeg Boljeg svijeta među 10 najboljih školskih listova u Hrvatskoj doživjeli smo kao prepoznavanje njegove kvalitete, kao priznaje našem trudu i radu, ali i kao motivaciju da nastavimo dalje u istom smjeru. Ovom prigodom zahvaljujemo svima koji su radili i pomagali u izradi 16. broja, a ujedno najavljujemo kako će i 17-ica uskoro ugledati svjetlo dana“, poručili su iz uredništva Boljeg svijeta.