Budi dio naše mreže
Izbornik

Cere: Proslava župne svetkovine sv. Mateja u znaku glazbe

Cere (IKA)

Župa sv. Mateja – Cere proslavila je u četvrtak 21. rujna 2023. svetkovinu svoga zaštitnika.

Slavlje je počelo koncertom pazinskog Zbora Roženice. Nakon uvodnog dijela koncerta sa zabavnim pjesmama, većim dijelom iz opusa Olivera Dragojevića, uslijedio je dio s pjesmama o Istri, u kojem su izvedene pjesme utemeljitelja i dugogodišnjeg voditelja zbora maestra Nella Milottija, kao i skladbe novijeg datuma, suvremenih istarskih skladatelja poput Đeni Dekleve Radaković. Pjevači Zbora Roženice koncert su zaključili kolopletom duhovnih pjesama, koje su ujedno, prema riječima voditeljice Ines Drndić, bile uvod u misno slavlje.

Nakon uvodnih pozdrava domaćeg župnika vlč. Bernarda Jurjevića misu je predslavio župnik u Hreljićima i Filipani vlč. Geremia Massa. Vlč. Massa je u homiliji posvijestio okupljenima da nije dobro ograničiti se samo na slavljenje svetkovina kao vjerskih tradicija, nego da to treba biti poticaj da se zapitaju što je poziv svakoga ponaosob – biti slika Isusa Krista u svijetu, u okolnostima u kojima se živi i djeluje.

Razlamajući Riječ Evanđelja propovjednik je istaknuo dio koji donosi zapis da je Isus „ugledao“ Mateja. To „gledati“ je daleko dublje od pogleda vidom – riječ je o pogledu s ljubavlju. „I dok smo za mnoge ljude mi nevidljivi, Gospodin nas primjećuje i kada nas drugi ne žele vidjeti“, ustvrdio je. Pozvao je okupljene da im euharistijsko slavlje zaista bude susret s Gospodinom.

Nakon mise, župnik Jurjević je za sve okupljene organizirao domjenak u društvenom domu. Misi je kao i svake godine nazočio načelnik Općine Žminj Željko Plavčić.

Humanitarni koncert kao uvertira u župnu svetkovinu

Župa sv. Mateja je kao dalji uvod u proslavu župne svetkovine u subotu 9. rujna organizirala humanitarni koncert na kojem su nastupili razni lokalno poznati izvođači zabavne glazbe. Koncert je održan na nogometnom igralištu pod šatorom, a prilozi za hranu i piće donirani su u humanitarne svrhe. Koncertu je u prethodio duhovni, molitveni dio programa.

Vlč. dr. sc. Bernard Jurjević je od samog svog dolaska u župe Barban i Cere započeo s organiziranjem humanitarnih koncerata čiji prihod redovno biva namijenjen za neku od aktualnih velikih potreba, a dio uvijek i za potrebe pomaganja potrebitih u tim župama, u što se župljani revno uključe.

O Zboru Roženice

Mješoviti pjevački zbor „Roženice“ Pazin osnovan je 1979. godine. Do kraja 2002. umjetnički voditelj zbora bio je maestro Nello Milotti (1927. – 2011.), istarski glazbeni pedagog, skladatelj i dirigent. Od 2003. umjetnička voditeljica Zbora je profesorica Ines Kovačić Drndić, a odnedavno je i predsjednica Zbora.

Zbor ima među svojim članovima učenike, studente, poslovne ljude i umirovljenike te je pravi primjer međugeneracijske solidarnosti. Uz to, među članovima su i osobe s intelektualnim poteškoćama i osobe s invaliditetom te Zbor tako promiče socijalnu uključenost i ravnopravnost. U posljednje vrijeme Zbor ima sve više mladih članova i prepoznat je po inovativnom pristupu u radu i kvaliteti izvedbe što dokazuju brojne nagrade s natjecanja u raznim kategorijama, kao i pozivi na sudjelovanje na prestižnim koncertima i gostovanjima, poput poziva za sudjelovanje na božićnom koncertu „Božić u Ciboni“ koji se održava 26. prosinca u Košarkaškom centru „Dražen Petrović“ u Zagrebu. Zbor je od 2017. godine redovni i jedini predstavnik Istre i Kvarnera na tom koncertu. Zbor se uspješno predstavlja i u inozemstvu. U rujnu 2022. zboraši su šest dana bili na gostovanju u Walesu gdje su održali tri koncerta i pokrenuli međunarodnu suradnju sa zborovima iz Walesa koji su u svibnju 2019. godine sudjelovali na Festivalu amaterskog kulturnog stvaralaštva (FAKS) u Istri. FAKS okuplja više od 800 pjevača u dva proljetna izdanja, a Zbor Roženice aktivno sudjeluje kao domaćin i izvođač, a dirigentica Kovačić Drndić je predsjednica festivala.

Također, Zbor je suradnik međunarodnog festivala Musica sacra koji se održava u Vrsaru, Rovinju i Pazinu. U srpnju 2019. godine Zbor je gostovao na istoimenom festivalu u Bellunu u Italiji kao jedini izabrani predstavnik iz Hrvatske.

Stilski repertoar Roženica je vrlo širok i raznolik. Usmjeren je na djela istarskih skladatelja i onih koji se temelje na istarskoj ljestvici te djela hrvatskih i stranih skladatelja iz svih razdoblja glazbene umjetnosti.

Zbor je u 2019. godini proslavio 40.-tu obljetnicu uspješnog kontinuiranog rada. Koncert „Vjeruj u ljubav“ je projekt kojeg Zbor realizira od 2016. godine uz pomoć brojnih sponzora i podršku lokalne i regionalne samouprave.