Budi dio naše mreže
Izbornik

Četvrti susret iz ciklusa „Biblijski terapeutski govor - Kristova medicina“

Osijek (IKA)

U pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku, a u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“ u srijedu 23. studenoga nastavljen je ciklus duhovnih susreta temeljenih na živoj Božjoj riječi i njezinom spasenjsko-iscjeliteljskom djelovanju pod naslovom „Biblijski terapeutski govor - Kristova medicina“.

Voditelj susreta, vlč. dr. Ivan Benaković, profesor na KBF-u u Đakovu i povjerenik za biblijski pastoral Đakovačko-osječke nadbiskupije, u četvrtom susretu iz ciklusa „Biblijski terapeutski govor – Kristova medicina“ govorio je na temu „Može li postojati kršćanin, a da nije karizmatik? – Karizme u Svetom pismu”. Nazočne je na početku susreta pozdravio prof. dr. Davor Vuković, odgovorna osoba za rad Instituta te je nazočnima uputio riječi dobrodošlice. Potom je uslijedila molitva koju je predvodio vlč. Benaković.

Vlč. Benaković potom je predstavio temu četvrte biblijske večeri. Svoje promišljanje oblikovao je na temelju teksta Knjige proroka Izaije o darovima Duha Božjega (usp. Iz 11, 1-2) te tekstova iz Pavlove poslanice Korinćanima koji govore o važnosti darova, odnosno karizmi koje sam Bog daruje osobama ili grupama ljudi kako bi izgrađivali zajednicu Crkve (usp. 1 Kor 12-14). Više puta je naglasio kako su karizme, odnosno darovi, nešto što svaki vjernik posjeduje. Karizme su nezasluženi Božji darovi koje Bog daruje. No, one trebaju biti shvaćene i življene u ljubavi na korist zajednice vjernika, a ni u kom slučaju biti nešto što pojedinac koristi za svoju osobnu promociju. Karizme ne možemo naučiti jer su one darovi, a isto tako ne smijemo biti zavidni ljudima koji su ih dobili od samoga Boga. Ipak, sve one koriste za izgradnju Tijela Kristova koje je Crkva. Vrhovni princip za ophođenje s karizmama u Crkvi jest ljubav koja će svaku karizmu uvijek gledati kao dio veće cjeline – Crkve, a ne nešto čime pojedinac tebe biti zadovoljan u samome sebi te time izgrađivati svojevrsnu individualnu vjeru, a bez zajedništva Crkve, rekao je predavač.

Sljedeći susret održat će se u srijedu, 7. prosinca s početkom u 19:30 sati u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.