Budi dio naše mreže
Izbornik

ČLANAK KARDINALA KUHARIĆA U "L OSSERVATORE ROMANO"

Vatikan (IKA )

Pod naslovom "Idemo putem praštanja i pomirenja" vatikanske su novine "L Osservatore Romano" 12. listopada objavile članak zagrebačkoga nadbiskupa metropolita i predsjednika HBK, kardinala Franje Kuharića o pastirskom pohodu pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj.

Vatikan, 19. 10. 1994. (IKA) – Pod naslovom “Idemo putem praštanja i pomirenja” vatikanske su novine “L#!Osservatore Romano” 12. listopada objavile članak zagrebačkoga nadbiskupa metropolita i predsjednika HBK, kardinala Franje Kuharića o pastirskom pohodu pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj.
U tom članku kardinal Kuharić kaže da je pohod Svetoga Oca “za Zagreb i za Hrvatsku bio jedan od najsvjetlijih događaja” u hrvatskoj povijesti te napominje da je tim pohodom “na najsvečaniji način zaključen jubilej 900. obljetnice zagrebačke nadbiskupije”. Kardinal podsjeća da je “u susretu sa Svetim Ocem sudjelovala ne samo zagrebačka nadbiskupija nego i cijela Crkva u Hrvata, a možemo kazati, i svi građani dobre volje u Hrvatskoj”.
Napomenuvši da je “sve proteklo u najvećem dostojanstvu i miru, bez ijednoga izgreda”, te zahvalivši Svetom Ocu za njegov dolazak u Hrvatsku i zahvalivši njegovim suradnicima, kardinal Franjo Kuharić je dodao: “Ivan Pavao II. je došao k nama sa srcem oca i pastira, tješitelja i zaštitnika, kao anđeo mira. Primili smo ga srcem punim ljubavi. Tako ga je primila cijela naša Crkva i cijeli naš narod. Došao je k nama s križem. Njegov pastirski štap je križ, a križ je znak ljubavi Božje prema čovjeku, prema svakom čovjeku. Zato je Sveti Otac navještao tu ljubav svim ljudima, svim građanima Hrvatske, bez obzira na moguće razlike među njima.”
“Petrov nasljednik je došao k nama navještati Evanđelje. Posebno je jedan prizor ostao utisnut u našim srcima: onaj kad je Sveti Otac stajao s visoko uzdignutom Knjigom Evanđelja da bi joj vjernici iskazali štovanje. Televizija i radio, izravno prenoseći cijeli pastirski pohod Svetoga Oca, omogućili su svakome čovjeku dobre volje da sudjeluje u tom prizoru i da sluša Papinu poruku. Smatram da je to za sve ostao nezaboravan događaj koji je ostavio dubok trag u srcu. Ono što se tada moglo vidjeti u svemu je očitovalo radost, oduševljenje i ljubav prema Svetom Ocu. Ali ono bitno jest događanje u dušama, jest ono što se dogodilo u ljudskim srcima i savjestima. Postoje svjedočanstva da su se dogodila čudesna obraćenja. Ljudi koji su desetljećima bili udaljeni od sakramenata osjetili su potrebu i poticaj Duha Svetoga da se pomire s Bogom. Križ i Evanđelje poziv su na obraćenje, na pomirenje, na oproštenje. Križ i Evanđelje poziv su na obraćenje i pomirenje među ljudima i narodima.”
“Zbog svega toga pastirski je pohod Svetoga Oca za nas veliki Božji dar i milost, ali i obveza da se založimo i da u svoj pastoralni program uključimo poruku koju je Sveti Otac uputio pojedincima i obiteljima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, cijeloj našoj Crkvi.”
Napomenuvši potom da Crkva u Hrvata smatra potrebnim posvetiti posebnu pozornost dušobrižništvu obitelji i mladeži, kardinal Kuharić svoj članak nastavlja: “Sveti Otac je zaštitnik prava svake ljudske osobe. On je i branitelj prava svakoga naroda na slobodu. Ali, kao branitelj prava on je i vjesnik mira koji se ostvaruje pomirenjem među ljudima i narodima. Za to je potrebno raspoloženje oproštenja.”
Kardinal je potom posebno istaknuo: “Naša je Crkva za vrijeme ovoga rata, koji je nanio strašne nepravde stotinama tisuća obitelji, ustrajno propovijedala opraštanje, protiveći se svakom činu osvete i mržnje. I onda kad je napadnuti prisiljen na samoobranu, i kad je to njegovo pravo, ipak ne smije pasti u napast osvete i mržnje. Ta je načela potvrdio Sveti Otac i ponovo je navijestio pravedan mir koji će biti ostvariv poštovanjem prava i pravednosti svakog čovjeka.”
Podsjetivši na želju Katoličke Crkve u Hrvata da poruka Svetoga Oca “Odjekne u svakom srcu i na svim područjima javnoga života: u politici, gospodarstvu, kulturi”, te napomenuvši da je Sveti Otac svoju ljubav potvrdio i tako što je u Hrvatsku došao “s osobnim križem svoga trpljenja”, kardinal Franjo Kuharić svoj članak završava riječima: “Čudesni se susret odvijao pod osobitom zaštitom Majke Božje, koju štujemo i kao zaštitnicu grada Zagreba pod naslovom “Majka Božja od Kamenitih vrata”. Njezinom zagovoru povjeravamo i nezaboravni događaj susreta sa Svetim Ocem, želeći da taj blagoslovljeni događaj, obilježen posebnom Božjom milošću, trajno donosi plodove duhovne i moralne obnove svih građana Hrvatske.”