Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva najoštrije osudila antisemitski napad u Halleu

Vatikan (IKA)

Papa molio za žrtve napada na sinagogu u njemačkom Halleu na Jom Kipur, 9. listopada, u kojemu je živote izgubilo dvoje ljudi a više ih je ranjeno.

Na kraju trećega dana radova Biskupske sinode u Vatikanu papa Franjo molio je za žrtve antisemitskoga napada u četvrti Paulus na najveći židovski blagdan, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice 9. listopada navečer. Papa je u povodu Jom Kipura, Dana pomirenja, i prije početka radova u jutarnjim satima molio za židovsku zajednicu, dodaje se u priopćenju.

Voditelj židovske zajednice Max Privorozki opisao je kako je naoružani muškarac pokušao ući u sinagogu u kojoj se u to doba nalazilo oko 80 vjernika.

Napad je najoštrije osudilo i Svjetsko vijeće Crkava (WCC) u Ženevi, a glavni tajnik Olav Fykse Tveit, u priopćenju je upozorio na porast antisemitizma u Europi i u cijelome svijetu, s kojim se može suočiti samo intenziviranjem suradnje kršćana i židova u promicanju poštovanja svih ljudi. Sućut obiteljima i prijateljima žrtava izrazila je i zajednica Sv. Egidija, kao i svoju solidarnost i blizinu židovskoj zajednici u Halleu. Ističući dugogodišnju dobru suradnju s židovskim zajednicama diljem Njemačke najoštrije su osudili svaki oblik antisemitizma i nasilja.

Brojni njemački katolički biskupi izrazili su svoju solidarnost sa Židovima u zemlji i oštro osudili napad. Između ostalih koelnski nadbiskup kardinal Rainer Maria Woelki pozvao je na molitvu za žrtve i suradnju u nastojanjima „da Židovi u Njemačkoj nikada više ne moraju živjeti u strahu“. Berlinski nadbiskup Heiner Koch poručio je da je „na strani svojih židovskih susjeda i tuguje s njima“. Predsjednik Njemačke biskupske konferencije kardinal Reinhard Marx izrazio je solidarnost „sa židovskim građankama i građanima, našoj braći i sestrama“ i poručio da „antisemitizmu i nasilju nema mjesta u njemačkom društvu“, prenosi Kathpress.

Ključne riječi:
halle osuda antisemitizma