Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva u New Delhiju poziva mlade na školovanje zbog bolje budućnosti

New Delhi (IKA)

Biskupija Miao organizirala je mjuzikl posvećen čestom napuštanju škole. U Indiji u prosjeku dvoje od troje mladih pohađaju školu. Rani prekid školovanja široko je rasprostranjen kako kod dječaka tako i kod djevojčica.

Glasnogovornik Katoličke crkve na sjeveroistoku Indije fr. Felix Anthony smatra da je školovanje put prema boljoj budućnosti, te je u razgovoru za AsiaNews govorio o najnovijoj inicijativi u biskupiji Miao u Aranuchal Pradeshu.

Tijekom proslave Nacionalnog dana mladih, Crkva je okupila sedamdeset učenika koji su napustili školovanje kako bi se uključili u mjuzikl posvećen životu patrijarha Joba, oživljujući tako njihovu želju za učenjem.

“Zahvaljujući ovom događaju djeca su ponovno otkrila zadovoljstvo zajedništva i druženja s vršnjacima te shvatila važnost obrazovanja”, napomenuo je fr. Anthony. Polovica učenika obvezala se nastaviti školovanje u novoj školskoj godini što je za fr. Anthonya važan cilj. “Mi kao Crkva imamo veliku ulogu, ne samo što se tiče obrazovanja, već i u pogledu zdravstvene zaštite, očuvanja i promicanja lokalne kulture i dijalekata te opće dobrobiti ljudi”, rekao je.

Svećenik se nada da će ova inicijativa lokalnog biskupa mons. Georgea Pallipparambila povećati stopu pismenosti u Arunachal Pradeshu gdje u prosjeku školu pohađa 66 posto mladih. Taj postotak smanjuje se na gotovo 50 posto u Tirapu, Longdingu i Changlangu – tri okruga iz kojih dolaze djeca koja su odigrala predstavu, a koja se se nalaze na granici s Mijanmarom do kojeg “razvojne inicijative vlade ne dosežu”.

Fr. Anthony objašnjava da je napuštanje škole u ovom dijelu zemlje uobičajena pojava iz više razloga. „Nedostatak lokalne obrazovne infrastrukture zahtijeva da učenici satima hodaju do škole. Nedostatak motivacije za obrazovanje jer ne jamči budućnost te financijske poteškoće su drugi glavni razlozi. To dovodi do ranog braka, što je opet razlog za odustajanje.”

Sonia Pansa iz sela u okrugu Longding bila je jedna od sudionica mjuzikla. „Odustala je nakon četvrtog razreda jer su joj roditelji zemljoradnici i imali su petero male djece. Ostala je kod kuće kako bi preuzela brigu za braću i sestre. Ovaj mjuzikl obnovio je u njoj želju za obrazovanjem i ona je među prvima koji su upisali formalno obrazovanje sljedeće akademske godine.” Svećenik se sada nada kako će „dobri prijatelji podržati njihovo obrazovanje“.

Ključne riječi:
AsiaNews New Delhi