Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva u Šri Lanki traži konačno privođenje pravdi organizatora atentata

Colombo (IKA)

Nadbiskup Colomba kardinal Malcolm Ranjith najavio je ulične prosvjede ako vlasti konačno ne uhite i sude odgovorne za atentate na Uskrs 2019., prenosi Vatican News.

U međuvremenu je istraga pokazala da su visoki predstavnici aktualne Vlade bili „umiješani u napade” ali dosad protiv njih nisu poduzete nikakve mjere, prenosi 10. ožujka agencija Ucanews riječi nadbiskupa Colomba. „Mi ćemo sa svojim ljudima izaći na ulice bez obzira jesu li u tijeku izbori”, poručio je kardinal Ranjith. Parlamentarni izbori u Šri Lanki zakazani su za 25. travnja.

Devetero islamističkih samoubojica podmetnulo je bombe u tri kršćanske crve i tri luksuzna hotela na Uskrs, 21. travnja 2019. U atentatima je ubijeno oko 300 i ranjeno više od 500 osoba. Indijska tajna služba informirala je Šri Lanku o predstojećim napadima, no vlasti nisu poduzele ništa da bi ih spriječili.

Atentati su bili prekretnica i za predsjedničke izbore u studenome 2019. i omogućili povratak na vlast političkom klanu Rajapaksa poznatom po korupciji. Na izborima se Gotabaya Rajapaksa proglasio jamcem sigurnosti i zaštitnikom singalske budističke većine u narodu. Glas beskompromisnog političara Gotabaya Rajapaksa zadobio je kao ministar obrane u doba predsjedništva svoga brata Mahinda Rajapaksa (2005-2015).

Nakon poraza pobunjeničkih Tamilskih tigrova (LTTE) Gotabayu Rajapaksa (71) smatraju herojom, a poznat je i kao pokretačka snaga nasilne represije nad muslimanskim stanovništvom i opozicijom kao i pobornikom ekstremističke budističke skupine „Budističke sile moći” (Bodu Bala Sena – BBS) koja je nakon islamističkih atentata na Uskrs provodila nasilne obračune s muslimanskom manjinom.