Budi dio naše mreže
Izbornik

CRKVA VAŽNA U OBNOVI RUSKOG DRUŠTVA

Moskva (IKA )

Protojerej Ruske Pravoslavne Crkve Vladimir Veriga oštro je, na kongresu "Gospodrastvo, vrijednosti, društvo" u Moskvi u organizaciji Svjetskog vijeća Crkava, kritizirao gospodarsku politiku ruske vlade

Moskva, 26. 9. 1994. (IKA) – Protojerej Ruske Pravoslavne Crkve Vladimir Veriga oštro je, na kongresu “Gospodrastvo, vrijednosti, društvo” u Moskvi u organizaciji Svjetskog vijeća Crkava, kritizirao gospodarsku politiku ruske vlade. Svi vladini pokušaji za gospodarskom stabilizacijom završili su neuspjehom, tvrdi Veriga, rekavši kako takva vladina politika vodi potpunom uništenju zemlje. On se posebno osvrnuo i na pokušaj svrgavanja Borisa Jeljcina, nakon čega se stanje u zemlji pogoršalo, jer u zemlji vlada crno tržište, a ovisnost i kriminalitet su u porastu.
Stručnjak za gospodarstvo iz Ruske akademije znanosti Michail Gelanovski rekao je kako gospodarska obnova Rusije neće biti moguća dok se ne provede obnova gospodarske i znanstvene etike u zemlji, pri čemu Ruska Pravoslavna Crkva, kao i ostale vjerske zajednice, ima ključnu ulogu. Bitno je pronaći novi “društveni dogovor” u Rusiji, a to će biti moguće tek onda kad državne strukture počnu podržavati ideje pravde, zajedničkog dobra i gospodarske etike. Kršćanski motivirana gospodarska praksa “realna je i djelotvorna alternativa” današnjim apstraktnim teorijama, koja može obnoviti rusko društvo, smatra Gelanovski.