Budi dio naše mreže
Izbornik

CRKVENI DOKUMENTI O MEDIJIMA

Zagreb (IKA )

Drugoga dana kolokvija uvodno predavanje je održao biskup Marko Culej koji je govorio o pastoralnim zadacima "Communia et Progresssia" te "Aetatis Novae" i njihovoj provedbi kod nas.

Zagreb, 27. siječnja 1995. (IKA) – Drugoga dana kolokvija uvodno predavanje je održao biskup Marko Culej koji je govorio o pastoralnim zadacima “Communia et Progresssia” te “Aetatis Novae” i njihovoj provedbi kod nas. Biskup Culej je istaknuo kako na području Hrvatske biskupske konferencije nisu još uvijek ostvareni svi zadaci iz dokumenata, Hrvatska biskupska konferencija utemeljila je tijekom protekle dvije godine Odbor za medije pri HBK, Informativnu katoličku agenciju (IKA) – Zagreb, potaknula osnivanje katoličkoga radija. U splitskoj nadbiskupiji osnovan je ured za tisak kojeg vodi Mirko Mihalj, te se predaje kolegij o katoličkom novinarstvu na tamošnjem teološkom fakultetu. O vjerskom programu na elektronskim obavijesnim sredstvima u Hrvatskoj, te o planovima za katolički radio i televiziju, govorio je Mirko Mihalj.
Posebnu su pozornost privukla izvješća o Crkvi i obavijesnim sredstvima u Austriji, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Madžarskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Vojvodini i Hrvatskoj. U Bosni i Hercegovini unatoč ratu izlaze tri katolička mjesečnika, pokrenuta je i katolička radio-postaja “Vrhbosna”, a na državom radiju i televiziji ima mjesta i za vjerske emisije. Crkveni tisak i medijske službe Crkve u Austriji, Njemačkoj i Francuskoj su na visokoj razini, čulo se u predavanjima, dok u Sloveniji, Hrvatskoj i Madžarskoj još uvijek postoje problemi zbog dugogodišnjeg komunističkoga sustava koji je potiskivao vjerski tisak i onemogućavao njegov razvoj. Situacija u Vojvodini je također specifična jer su tamo još uvijek na vlasti komunisti, koji priječe objavljivanje vjerskih sadržaja u državnim medijima.
Na kraju dvodnevnoga kolokvija, okupljeni novinari su dali izjavu u kojoj od crkvenih vlasti traže da se osnuju uredi za tisak pri svakoj biskupiji, te kolegiji novinarstva ili medijske kulture na svim katoličkim bogoslovnim fakultetima i višim školama. Također se pozvalo novinare i urednike, članove Hrvatskoga društva katoličkih novinara na veću suradnju, te na poticanje proizvodnje katoličkih programa koji bi se mogli objavljivati na televiziji i radiju, kao i na suradnju pri pokretanju katoličkoga radija.