Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkveni vođe pozivaju na mir u Gorskom Karabahu

Erevan (IKA)

Crkveni vođe diljem svijeta pozivaju međunarodnu zajednicu na intervenciju radi prestanka sukoba između Armenije i Azerbajdžana u Gorskom Karabahu, objavio je 5. listopada Vatican News.

Patrijarsi i vođe Crkava u Svetoj Zemlji uputili su apel međunarodnoj zajednici da intervenira u sukobu „na granici između Azerbajdžana i Gorskog Karabaha“. Priopćenje su uputili europskim čelnicima, predsjednicima Rusije i SAD-a, i generalnom tajniku UN-a. Ukazali su kako je već mnogo nedužnih ljudi poginulo u borbama. Stoga su istaknuli nužnost mirovnih pregovora i trenutnog prekida vatre.

Primas Češke Republike kardinal Dominik Duka pozvao je vjernike na molitvu za Gorski Karabah. Rekao je kako su ga na to potaknuli Armenci koji žive u Češkoj, kao i činjenica da je njemački spisatelj Franz Werfel, koji je u romanu 40 dana Musa Dagha opisao genocid nad Armencima tijekom 1. svjetskog rata, podrijetlom iz Praga. „To djelo ne podsjeća nas samo na njihovu povijest nego i potiče zabrinutost za našu kršćansku braću“, napisao je kardinal.

U međuvremenu, prema dnevniku La Croix, Armenska apostolska Crkva potpuno podupire armenske branitelje Gorskog Karabaha, blagoslivlja vojnike i pruža utjehu žrtvama bombardiranja. Patrijarh Karekin II. pozvao je svećenike da se dobrovoljno jave za vojne kapelane.

U subotu 3. listopada u svim crkvama i samostanima Armenske apostolske Crkve u domovini i svijetu održane su službe za Gorski Karabah i branitelje. „Svijet mora znati da je Artsakh (armensko ime Gorskog Karabaha) zemlja oblikovana krvlju, molitvama i suzama Armenaca. Prema međunarodnom pravu, njegov narod ima pravo na samoodređenje“, ustvrdio je Karekin II.
Također, biskup Gorskog Karabaha pozvao je sve Armence da pruže svu moguću pomoć vojsci i stanovništvu na tom području.

Predsjednik Gorskog Karabaha Arayik Harutyunyan upozorio je kako Armencima opet prijeti genocid. 3 milijuna Armenaca živi između 70 milijuna Turaka i 10 milijuna Azerbajdžanaca, a u Azerbajdžan često dolaze i džihadisti s Bliskog istoka. Harutyunyan je ustvrdio kako će se Armenci ponovno morati boriti da prežive.

Ozbiljnu zabrinutost zbog sukoba izrazilo je Ekumensko vijeće Crkava. Privremeni glavni tajnik Vijeća Ioan Sauca također je izrazio zabrinutost zbog izuzetno agresivnog stava turske Vlade , koja bi po ovom pitanju trebala ostati neutralna. Pozvao je vjerske vođe u zemljama OESS-a da izvrše utjecaj na svoje vlade kako bi se riješio sukob na Kavkazu, objavio je Vatican News.

liturgija u armenskoj katedrali sv. Grgura Prosvjetitelja u Erevanu za mir u Gorskom Karabahu / Foto: Sputnik/Aram Nersesyan