Budi dio naše mreže
Izbornik

CRKVENO VODSTVO U ITALIJI ZA SADA BEZ KOMENTARA NA IZBORNU POBJEDU LIJEVE KOALICIJE "Dužnost je Crkve da bude nepristrana, i kao takva spremna na pobjedu i jedne i druge strane"

Rim (IKA )

Rim, 27. 4. 1996. (IKA) - Crkveno vodstvo u Italiji suzdržano je doeekalo rezultate najnovijih parlamentarnih izbora, na kojima je prvi puta nakon završetka rata veainu dobila lijeva koalicija. Prvi komentar o novonastalom stanju dao je prošloga tjedna

Rim, 27. 4. 1996. (IKA) – Crkveno vodstvo u Italiji suzdržano je doeekalo rezultate najnovijih parlamentarnih izbora, na kojima je prvi puta nakon završetka rata veainu dobila lijeva koalicija. Prvi komentar o novonastalom stanju dao je prošloga tjedna direktor programa Radio Vatikana Federico Lombardi. “Kada bi se demokratska pravila u potpunosti uvažavala, kao što si mi to priželjkujemo, to bi znaeilo korak unaprijed u smjeru istinske moguanosti izmjena”, izjavio je Lombardi. U izbornoj noai izjavu je dao i glavni direktor Radio Vatikana Pasquale Borgomeo, koji je istaknuo da je dužnost Crkve da bude nepristrana, i kao takva spremna na pobjedu i jedne i druge strane. O novonastalom stanju u parlamentu, do sada izjavu nije dao još niti jedan biskup.
Prema katoliekom povjesniearu Giorgiu Rumi Italija se nakon ovih izbora našla pred novim “povijesnim preokretom”, gotovo jednako kao i nakon prvih poslijeratnih izbora god. 1948, samo s još više novih problema. Glasovi praktienih katolika za stranku bivših komunista i lijevih demokrata PDS, porasli su, izvještava novinska agencija Asca, od posljednjih izbora god. 1994, od 7,5% na sadašnjih 17%. Za stare komuniste glasovalo je u svakom slueaju 5,5% praktienih katolika, dok je 17,5% vjernika glasovalo za nekoa neofašistieki Nacionalni savez Gianfrancoa Finia.