Budi dio naše mreže
Izbornik

CRNI DAN U POVIJESTI ČOVJEČANSTVA

Nakon strašnoga zločina u SAD-u međunarodna zajednica pozvana da se ujedini u povijesnu kampanju protiv terorizma. – Papa upozorava: “Putovi nasilja nikada neće dovesti do istinskog rješenja problema čovječanstva”.

Tragedija koja je pogodila SAD ali i cijeli svijet u središtu je pozornosti svjetske javnosti. Još se ne zna broj žrtava. Sigurno je da je 266 putnika poginulo u četiri zrakoplova, 300 a možda i više policajaca i vatrogasaca smrtno je stradalo prilikom pružanja pomoći. Iz ruševina su do sada izvučena 82 tijela, šestero ranjenih umrlo je u bolnicama a tisuće se osoba nalazi zakopano pod ruševinama dvaju tornjeva Svjetskog trgovinskog centra i Pentagona. “Strahoviti pokolj u New Yorku i Washingtonu bio je ratni čin i SAD će odgovoriti kao u ratu”, upozorili su predsjednik Bush i državni tajnik Powell. Bijela Kuća primila je na znanje kako je dužnost NATO-a pomoći joj u borbi protiv terorizma. Istraživanja američkih stručnjaka sve više vide uzročnike u islamskom ekstremizmu. “Putovi nasilja nikada neće dovesti do istinskog rješenja problema čovječanstva”, rekao je Papa ovih dana nazvavši taj dan “crnim danom u povijesti čovječanstva”. Gotovo je cijeli svijet solidaran sa američkim narodom.
Talijanski ministar vanjskih poslova u Bruxellesu je istaknuo tri najvažnija politička vidika koja su se čula u tijeku izvanrednog sastanka Europske Unije i Vijeća ministara. Prvi je da se nalazimo pred događajem koji po dimenziji, značenju i simbolici može promijeniti povijest. Druga važna točka jest da su šefovi diplomacije svi složni u tome da žele izbjeći rizik stvaranja rata i neprijateljstva prema različitim narodima, vjerama i civilizacijama. Treća točka je da je već vrijeme da se u Europi načini novi kvalitativni iskorak u vanjskoj politici i sigurnosti o kojemu se već dugo govori.
Međunarodna zajednica, rekao je izraelski predsjednik Kazzab, treba se ujediniti u povijesnu kampanju protiv terorizma i zemalja koje ga podupiru. Ministar vanjskih poslova Peres je opomenuo Arafata da iskoristi priliku i da definitivno napusti svijet terorizma. Arafat mu je odgovorio kako Izrael iskorištava trenutnu međunarodnu situaciju i nastavlja vršiti pokolje.
Islamsko-katolički odbor čiji su članovi predstavnici Papinskog vijeća za međureligijski dijalog te nekih međunarodnih islamskih organizacija oštro su osudili taj atentat. Ti nasilnički čini kao i ostali koji su počinjeni drugdje moraju se osuditi, oni ne vode miru. Potrebno je da vjerski šefovi nastave podučavati da je istinski temelj za postizanje mira pravda i međusobno poštivanje. Tomu valja pridružiti i izjavu Imama iz Al-Azhara, autoriteta u islamskom svijetu. “Ubiti nevine ljude, žene i djecu barbarski je čin protiv načela svih jednobožačkih religija koji sve osobe zdravog razuma odlučno odbacuju”, rekao je mons. Michael Fitzgerald. “Treba pomoći osobama da shvate kako su ti teroristički čini usmjereni protiv čovječanstva i ne smijemo dopustiti da se strah kojim nas teroristi namjeravaju ustrašiti nastani u nama. Molimo Boga da bude naša snaga i jakost u trenucima teškoća i povjerimo mu one koji su zauzeti u pomaganju i neka njegova providnost pomogne obiteljima, pojedincima i pogođenim gradovima i narodima da se što prije oporave”, rekao je predsjednik Američke biskupske konferencije biskup Joseph Fiorenza.
Osudi terorizma, suosjećanju sa pogođenima tim strašnim terorističkim događajem te molitvama za pokoj preminulih i snagu rodbini i obiteljima pridružili su se također državni i vjerski poglavari hrvatskoga naroda. (rv)