Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan dubrovačkih branitelja: Na satu povijesti u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji sudjelovali pripadnici Specijalne jedinice policije „Grof”

Dubrovnik (IKA)

Povodom Dana dubrovačkih branitelja na satu povijesti u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Dubrovniku 6. prosinca gostujući predavači bili su pripadnici Specijalne jedinice policije „Grof” Dubrovnik: Robert Hausvička, Šimo Matković, Goran Peraica i Darko Vukušić Vuk.

Na taj način profesori i ostalo osoblje škole s braniteljima se prisjetilo događaja iz Domovinskoga rata, kao i 6. prosinca 1991. kada je Dubrovnik doživio najteže razaranje u svojoj suvremenoj povijesti, a učenici su imali prigode čuti svjedočanstva o tim danima iz prve ruke, od sudionika. Robert Hausvička im je ispričao i o teškim danima provedenima u logorima Morinj i Bileća.

Kada je početkom listopada 1991. srpsko-crnogorski agresor započeo opći napad na Dubrovnik SJP „Grof“ je išla u krizna žarišta gdje je bilo najteže. Uspješno su branili grad i okolicu, te sudjelovali u operacijama deblokade Dubrovnika, oslobađajući Komolac, Mokošicu, Zaton i Orašac. 1992. godine odlaze na Papuk gdje su sudjelovali u akciji „Trokut“, a zatim na Velebit, gdje su ostalim specijalnim jedinicama policije držali položaje u sklopu operacije „Poskok-1“ i „Poskok-2“. Sudjelovali su i u operacijama „Maslenica“ te „Medački džep“, a na Velebitu su dočekali i operaciju „Oluja“, sudjelujući u oslobađanju Like.

Prisjetili su se i svojih stradalih suboraca: Željka Raguža, Antonija Vatovića, Mirka Petrekanovića, Marija Mandića, Ive Botice, Pere Nenade, Antonija Žaknića, Marija Papca, Nikše Loze i Ante Glavaša, koji su zauvijek ostali u njihovim sjećanjima i mislima.

Ključne riječi:
Dan dubrovačkih branitelja