Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva u Belišću

Belišće (IKA)

U organizaciji Samostana franjevaca trećoredaca glagoljaša sv. Josipa Radnika 22. veljače u Belišću je obilježen Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

U Dvorani bl. Alojzija Stepinca u sklopu župne crkve održano je predavanje o hrvatskom glagoljaštvu „Imala si knjige i nauke od Ćirila i Metoda ruke“. 

Uime organizatora okupljene je pozdravio župni i samostanski vikar fra Mirko Mišković, inicijator događaja, koji je ujedno najavio i predstavio dvije predavačice.

Prvi dio predavanja održala je izv. prof. dr. sc. Tanja Kuštović, predstojnica Katedre za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukratko je predstavila srednjovjekovnu povijest glagoljaštva, od njegovih početaka do izdanja naših domaćih tiskara u Senju i Rijeci iz prve polovice 16. st. Posebno se osvrnula na naš prvotisak, Misal po zakonu rimskoga dvora. Naime, u njegovu kolofonu je kao datum dovršetka tiskanja naveden upravo 22. veljače 1483. g., na čiji se spomen i obilježava Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Drugi dio predavanja održala je doc. dr. sc. Vera Blažević Krezić s Katedre za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Predstavila je novovjekovnu povijest glagoljaštva, od vremena tzv. istočnoslavenizacije naših liturgijskih knjiga (koja je provedena po naputku rimske Kongregaciji za širenje vjere u 17. st.) pa sve do obnove hrvatske jezične tradicije i najnovijih izdanja.

Posebno se osvrnula na ne baš tako poznatu povijest glagoljaštva na prostorima današnje Đakovačko-osječke nadbiskupije te je predstavila značajne istraživače staroslavenskoga jezika i hrvatskoga glagoljaštva sa slavonskoga prostora. Na kraju predavanja svim prisutnima se obratio belišćanski gvardijan i župnik fra Marko Neretljak, zahvalivši posebno predavačicama i izrazivši želju da će se takvi događaji ponavljati i u budućnosti. 

Uz mnogobrojne zainteresirane iz Belišća i okolice, na predavanju su bili prisutni i predstavnici gradske vlasti u Belišću, kao i voditeljica osječke Katedre za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju doc. dr. sc. Silvija Ćurak te prof. dr. sc. Milica Lukić. 

Nakon predavanja svi prisutni bili su pozvani na kratku okrjepu i druženje u prostoru Dvorane bl. Alojzija Stepinca.