Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan Policijske kapelanije „Sveti Franjo Asiški“

Nedelišće (IKA)

Na blagdan sv. Franje Asiškog, u utorak 4. listopada, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Nedelišću slavljena je zahvalna misa u povodu devete obljetnice uspostave Policijske kapelanije "Sveti Franjo Asiški" za područje Policijske uprave međimurske te povodom Dana policije, objavljeno je na mrežnim stranicama Vojnoga ordinarijata.

Misu je predslavio policijski kapelan za područje Policijske uprave međimurske Vjekoslav Vidaček uz policijskog kapelana za područje Policijske uprave varaždinske i dekana Varaždinskog policijskog dekanata Ivice Horvata, vojnog kapelana iz Petrinje don Branka Čagelja, policijskog kapelana za područje Policijske uprave koprivničko-križevačke i Policijske uprave virovitičko-podravske vlč. Ozrena Bizeka, župnika u Nedelišću i dekana Štrigovskog dekanata vlč. Ivana Hercega, župnika u Draškovcu vlč. Krunoslava Kefelje i župnog vikara u Nedelišću vlč. Andrije Botkovića.

Misnom slavlju prisustvovali su načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač sa suradnicima, načelnik općine Nedelišće Nikola Novak, voditelj Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom (MUP) Mario Dokmanić, zaposlenici Policijske uprave međimurske, članovi obitelji poginulih i nestalih policajaca te mnogobrojni vjernici.

Pozdravljajući okupljene, vlč. Vidaček rekao je kako su se okupili da bi proslavili svetkovinu sv. Franje Asiškog, utemeljitelja Franjevačkog reda te kako bi obilježili devetu obljetnicu rada Policijske kapelanije za Međimursku županiju, koja je stavljena pod zaštitu upravo svetog Franje. Ujedno, zahvalio je župniku Hercegu na gostoprimstvu te istaknuo kako u životu svetog Franje Asiškog možemo pronaći mnogobrojne primjere koji će nam u ova kolebljiva vremena pomoći da osnažimo vjeru.

U propovijedi župnik Herceg podsjetio je na skroman život svetog Franje. Ujedno, potaknuo je sve prisutne primjerom sv. Franje, da u drugim ljudima i prirodi oko nas promatramo veličanstvena djela Božja i da budemo odgovorni prema istima.

Na blagdan sv. Franje Asiškog prisjećamo se i riječi sv. Bonaventure, koji je u I. poglavlju Životopisa sv. Franje zapisao i time ovjekovječio: “Kad je jedanput, zauzet trgovačkim poslom, nekog siromaha koji je za ljubav Božju zaprosio milostinju preko svog običaja odbio neobdarena, odmah je, čim se sabrao, potrčao za njim i, udijelivši mu samilosno milostinju, obećao Gospodinu Bogu da otada neće nikada, dokle god mu bude moguće, odbiti one koji ga zamole za ljubav Božju. To je neumornom brižljivošću obdržavao sve do smrti i zavrijedio da mu se ljubav prema Bogu i milost silno poveća. Poslije, kad je već potpuno obukao Krista, kazivao je kako, dok je još živio u svijetu, nije nikada mogao čuti, izraziti glas Božje ljubavi, a da mu se srce nije uzbudilo.”

Na misi je pjevala policijska klapa Sveti Mihovil.

Prije točno devet godina u sjedištu Policijske uprave međimurske svečano je otvorena Policijska kapelanija “Sveti Franjo Asiški” za područje Policijske uprave međimurske. Kapelanija je osnovana 10. svibnja 2013. Dekretom o uspostavi policijske kapelanije vojnog biskupa u Republici Hrvatskoj Jurja Jezerinca.