Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan škole u Biskupskoj klasičnoj gimnaziji „Paulinum“ i proštenje sjemenišne kapele u Subotici

Subotica (IKA)

Biskupska klasična gimnazija i sjemenište „Paulinum“ proslavili su na svetkovinu obraćenja sv. Pavla, u ponedjeljak 25. siječnja, dan škole, a istoimena kapelica u sjemenišnoj zgradi svoje proštenje.

Zbog epidemijske situacije, misno slavlje i primanje održani su u uskome krugu sudionika. Misu u sjemenišnoj kapelici predvodio je rektor sjemeništa i ravnatelj gimnazije mons. Josip Mioč u koncelebraciji s prefektom vlč. Laszlóm Tojzán i duhovnikom mons. Markom Forgićem. Misa je služena na hrvatskom i mađarskom jeziku.

Lik sv. Pavla približio je mons. Mioč. „Sveti Pavao bio je najveći obraćenik i misionar Crkve. Crkveni prvak je bio i ako se pogleda sve ono što je napisao. Naša ustanova nosi i svake godine slavi ime ovoga uglednoga sveca, ovoga puta na neobičan način, slijedeći standarde, isto kao i druge institucije“, rekao je mons. Mioč. Svečanost proštenja dopunjena je glazbenim izvedbama koje su pripremili učenici škole.

Na misi su sudjelovali svi učenici, njih 19, te profesorski zbor gimnazije skupa s ostalim djelatnicima ove institucije te gostima iz pojedinih pokrajinskih i struktura vlasti Grada Subotice. Ova ustanova jedino je malo sjemenište u Srbiji i na području zemalja obuhvaćenih Međunarodnom biskupskom konferencijom sv. Ćirila i Metoda. Osnovana je od strane pokojnoga prvoga subotičkog biskupa Matije Zvekanovića 1962. godine.