Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan vojne kapelanije „Sveti Ilija prorok“ proslavljen u Petrinji

Petrinja (IKA)

Dan vojne kapelanije „Sveti Ilija prorok“ svečano je proslavljen u četvrtak 20. srpnja 2023. u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“.

Misu je predslavio rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke i župnik u Mariji Bistrici preč. Domagoj Matošević. Suslavilo je desetak svećenika. Uz pripadnike hrvatske vojske prisustvovali su i predstavnici policije, vojske, kao i pripadnici obitelji pokojnih branitelja, braniteljskih udruga i drugi uzvanici.

U propovijedi, preč. Matošević govorio je o liku i djelu svetog Ilije. Istaknuvši kroz što je sve prolazio rekao je da njegov put nije bio lagan. Posebice jer ni vrijeme u kojem je živio nije bilo lako, a on je kao prorok Božji živio autentično svoj poziv usprkos svim nevoljama.

Propovjednik je pozvao prisutne da se ugledaju u sv. Iliju i da dostojno žive poziv na koji su pozvani, usprkos svim nedaćama, da osluškuju glas Božji i daju se voditi od Boga poput svetog Ilije.

Bog koji je vodio i pratio svetog Iliju će uvijek biti uz nas, ali bismo i mi trebali biti uz Boga – poručio je vlč. Matošević. Na kraju propovijedi čestitao je pripadnicima kapelanije njihov dan i zaželio da ih njihov nebeski zaštitnik i dalje prati i čuva.

Na kraju slavlja prisutnima se obratio vojni kapelan don Branko Čagelj koji je na službi u petrinjskoj vojarni. Zahvalio je preč. Matoševiću i ostalim svećenicima za odaziv, kao i svima prisutnima.

Istaknuo je da se svake godine iz petrinjske vojarne pješice hodočasti u Mariju Bistricu te da mu je izuzetno drago i da je rektor svetišta došao do vojarne na taj veliki dan za kapelaniju.

Don Branko je rekao što je učinjeno tijekom dane pripreme za proslavu i zahvalio svima koji su pomogli na bilo koji način, jer je dan prije nevrijeme napravilo štetu. Posebno je zahvalio dobročiniteljima i onima koji su pomogli da se Dan kapelanije svečano proslavi. U tomu je pomogla i Policijska klapa „Sv. Mihovil“ iz Splita koja je predvodila pjevanje.