Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan zahvalnosti u Pučkoj kuhinji na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

U emisiji Hrvatskoga katoličkog radija Aktualno urednice Tanje Maleš u petak 23. listopada o humanitarnoj akciji svetoduške Pučke kuhinje govorio je njen voditelj fra Vladimir Vidović, OFMConv, pozivajući sve na odaziv u nedjelju 25. listopada.

U Katoličkoj Crkvi jedna nedjelja u listopadu namijenjena je zahvalnosti za plodove zemlje i Božja dobročinstva, a u Župi Sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetome Duhu, uz koju je Pučka kuhinja, to je posljednja nedjelja u listopadu – ove godine 25. listopada, rekao je fra Vladimir, dodajući da je to ujedno treća godina Dana otvorenih vrata Pučke kuhinje.

U sklopu Nedjelje zahvalnosti Pučka kuhinja organizira humanitarnu akciju prodaje samostanskoga ajvara, pekmeza, turšije, lovačke salate i druge zimnice kako bi prikupila sredstva za svoje djelovanje. 

Od potresa u Zagrebu 22. ožujka primijećen je naime porast broja korisnika za 20 posto u odnosu na prošlu godinu, što je značajan broj. Osim toga, korisnici postaju netipične skupine – dosad usmjerena uglavnom beskućnicima Pučka kuhinja sada prima i sve više onih koji su „preko noći ostali bez posla”. Premda postoji dobra suradnja s Gradom Zagrebom i ostalim donatorima, potrebe su sve veće pa su nužne i ovakve akcije, napominje Vidović.

Dobročinitelji mogu pomoći tako da u nedjelju dođu na mise, „crkva je velika i u nju stane 160 ljudi poštujući propisanu distancu”, i pogledaju ponudu.

Premda je Dan otvorenih vrata Pučke kuhinje ove godine skromniji zbog epidemioloških mjera, iz programa će izostati napr. razgledavanje prostorija, radionice za djecu vezane uz plodove zemlje i drugo. Izazovi u doba pandemije su veći i drukčiji, tako neće biti moguće ni blagovati u prostoru pučke kuhinje, ali na otvorenom ispred crkve bit će postavljeni štandovi na kojima će se moći kupiti proizvode vrijednih kuharica i brojnih volontera i na taj način pomoći korisnicima Pučke kuhinje.

Misna slavlja u nedjelju su u 7.30, 9, 10.30, 12 i 19 sati. Fra Vladimir je pritom zahvalio medijima koji su pomogli da se o potrebama Pučke kuhinje čuje u javnosti, pa svi željni pomoći mogu ponudu zimnice nabaviti u prostorima Pučke kuhinje i radnim danom, od ponedjeljka do subote od 7.30 do 14 sati, jer je osigurana dovoljna količina delicija po samostanskoj recepturi.

Dok se u prvom valu epidemije moralo prestati sa suradnjom volontera, od ljeta, od svetkovine sv. Ante, oni su ponovno uključeni i uz pridržavanje epidemioloških mjera sada sve funkcionira. Olakotna je okolnost i to što se hrana u Pučkoj kuhinji dijeli na otvorenom.

Fra Vladimir govorio je i o važnosti i potrebi zahvalnosti, ističući da „nas ovakve akcije i istinski stav zahvalnosti čine ljudima”. Zahvalnost nas štiti i od uplašenosti, ona čini čovjeka čovjekom – s jedne strane ovisnima o Bogu a s druge zahvalnima za braću i sestre koji su na nas upućeni. Zahvalnost pomaže da čovjek ne ostane samodopadan, da postanemo svjesni „koliko smo krhki u svemu ovome, što u ovom trenutku posebno dobro vidimo”.

U sklopu karitativne djelatnosti franjevaca konventualaca na Svetom Duhu Pučka kuhinja djeluje od 1995. godine a danas svakodnevno pripremi već i 400 obroka za ljude u potrebi. Fra Vladimir napominje da će 25. obljetnicu svečano proslaviti kada to bude moguće a dotad će „zasukati rukave” i nastaviti s pripremom obroka za potrebite sugrađane, kojih su dosad podijelili više od 100.000. Napominje da se u svetoduškoj Pučkoj kuhinji nikada nije tražila provjera identiteta ili bilo kakva registracija, jer „pomoći čovjeku u nevolji, gladnoga nahraniti i žednoga napojiti jest znak Kristove prisutnosti u ovom našem vremenu te ujedno i dio franjevačkog identiteta”.

Prilozi Pučkoj kuhinji mogu se i uplatiti putem žiro-računa: Zagrebačka banka d.d.; IBAN HR6323600001101567611.