Budi dio naše mreže
Izbornik

Dani reformacije 2020. djelomično odgođeni

Osijek (IKA)

Program Dana reformacije 2020. - Tjedan kršćanske knjige u Osijeku koji se trebao održati od 31. listopada do 1. studenoga u Donjogradskoj Sinagogi – Evanđeoskoj crkvi „Radosne vijesti“, zbog pandemije koronavirusom je dijelom odgođen.

Ovogodišnji program posvećen je obilježavanju 500. obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika, hrvatskog teologa i reformatora, historiografa i svjedoka istine (1520.-1575.), a započet će u nedjelju, 1. studenoga kada će svečano bogoslužje u Evanđeoskoj crkvi „Radosne vijesti“ u 10 sati ići uživo i on-line na live streamu crkve.

Drugi dio događanja koji je planiran održati se uživo 30. listopada, poput predstavljanja novih izdanja, Priručnika o Matiji Vlačiću Iliriku o kojem su trebali govoriti Loredana Ružić Modrušan, viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću (Grad Labin) i Jaroslav Pecnik, predavač i publicist, i novog prijevoda Biblije o čemu je trebao izlagati teolog i prevoditelj Goran Medved, vanjski suradnik Biblijskog instituta Zagreb, je odgođen. „Nadamo se da ćemo obje knjige, od kojih je prva izniman alat za vjeroučitelje, a može se naći i u elektroničkom obliku te nova Biblija, koja će biti dostupna besplatno, uskoro moći biti uživo predstavljene pred osječkom javnošću“, rekla je Julijana Mladenovska-Tešija, predavačica na VETU.

Dani reformacije 2020. – Tjedan kršćanske knjige održavaju se u organizaciji Visokog evanđeoskog teološkog učilišta, Evanđeoske crkve „Radosne vijesti“, i u suradnji s Gradom Labinom i Gradom Osijekom. „Ova prva suradnja između naših ustanova i gradova, je nastavak inicijative koju je pokrenuo Grad Labin ovoga proljeća, a Grad Osijek je prepoznao važnost programa i pridružio nam se u organizaciji, na čemu smo i zahvalni i ponosni“, rekla je Julijana Mladenovska-Tešija. Naime, na prijedlog gradonačelnika Valtera Glavičića, Grad Labin je imenovao Počasni odbor programa kojeg čine Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu kao predsjednik Počasnog odbora, i članovi akademik Josip Bratulić, dr. sc. Stipe Botica, predsjednik Matice hrvatske, Fabrizio Radin, obnašatelj dužnosti župana Istarske županije, izv. prof. dr. sc. Lidija Matošević- Sveučilišni centar za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik Zagreb, prof.dr.sc. Peter Kuzmič, dekan Visokog Evanđeoskog teološkog učilišta Osijek i dr.sc. Luka Ilić. Planirana predavanja dr. sc. Luke Ilića o Matiji Vlačiću Iliriku će biti publici dostupna on-line, tijekom studenoga. Projekcija novog filma o Matiji Vlačiću Iliriku scenariste Nike Kostanića i redatelja Nevena M. Dianeževića će bit u nekom drugom terminu.

Ključne riječi:
Dani reformacije