Budi dio naše mreže
Izbornik

„Dani svete Elizabete“ na splitskom Trsteniku

Split (IKA)

„Dani svete Elizabete 2022.“ ispunjeni različitim sadržajima održani su 12., 13. i 17. studenoga na Trsteniku u Splitu.

Prvi dan, u subotu 12. studenoga, Vijeće Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sa sjedištem u Splitu organiziralo je područno hodočašće svetoj Elizabeti Ugarskoj u Splitu na Trsteniku. Fra Domagoj Volarević, OFM, gvardijan u Franjevačkom samostanu „Otac fra Ante Antić“, pozdravio je hodošasnike, a nakon njega i Mila Šuto, OFS, područna ministra. Područni duhovni asistent fra Stipe Nimac, OFM,  vodio je prije mise „Pokorničko bogoslužje“, potom je obavljena procesija sa slikom svete Elizabete koju je predvodio fra Damjan Glavaš, OFMConv, područni duhovni asistent. Sliku su nosile Mila Šuto, OFS, područna ministra (MB OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“, Zmijavci) i Mira Maslov, OFS, mjesna ministra (MB „Blagovijest“, Split – Trstenik), a križ Zoran Jurišić, OFS (MB OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik). Nakon procesije fra Damjan je predslavio misu i propovijedao na temu „Sv. Franjo Asiški i molitva“.

Obred Obnove zavjetovanja / evanđeoskoga života“ članovi područnog OFS-a obavili su poslije navještaja Riječi Božje. Pjevanje je za vrijeme procesije i mise predvodila Jasna Šabić, OFS, područna blagajnica (MB OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“, Zmijavci). Poslije slavlja hodočašća Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ područna ministra Šuto svim sudionicima iskreno je zahvalila i, po zagovoru svete Elizabete, zaštitnice Franjevačkoga svjetovnog reda, zaželjela zahvalnost Bogu i pouzdanje u Boga i u njegovu ljubav.

Drugi dan, u nedjelju 13. studenoga, Mjesno bratstvo OFS-a „Blagovijest“ organiziralo je prije i poslije misa u 7, u 9,30 i u 19 sati karitativnu akciju „Kruh svete Elizabete“ – prikupljanje pomoći najpotrebitijima.

Treći dan, u četvrtak 17. studenoga, proslavljen je blagdan svete Elizabete, zaštitnice Franjevačkoga svjetovnog reda uz sudjelovanje pet bratstava OFS-a grada Splita. Misu je predslavio i propovijedao fra Ivica Jurić, OFM, profesor praktične teologije na KBF-u Sveučilišta u Splitu. Suslavili su područni duhovni asistenti fra Damjan Glavaš, OFMConv, Josip Vrdoljak, TOR, fra Stipe Nimac, OFM i fra Domagoj Runje, OFM, profesor Biblije, KBF Sveučilište u Splitu te voditelj Biblijskih večeri četvrtkom u Splitu na Tsteniku.

Na samom početku, prije mise fra Ivica je blagoslovio sliku svete Elizabete koju je za njezine štovatelje i štovanje naslikala 2021. godine Karin Grenc, istaknuta splitska kiparica i slikarica, s opusom koji pripada vrhuncima moderne hrvatske sakralne umjetnosti. Slika je načinjena tehnikom akrila na drvenoj ploči, formata 52 x 43 cm. Figura svetice odiše dostojanstvom stava, prožeta je plavim bojama i blistavošću smeđe-zlatnih tonova aureole. Karin je ovim radom gradila svoj dijalog sa svetom Elizabetom, nadilazeći stvaranje djela tek kao puki likovni čin. Osmišljavanje slike započela je i prije prvog poteza tražeći i nalazeći neopisive niti duhovnosti u vremenu kada je živjela sveta Elizabeta, ali i danas kada se žar njezina predanja i dalje širi. Sveta Elizabeta se posvetila drugima prihvativši siromaštvo kao način života. A to darovanje potrebnima Karin Grenc je prikazala naramkom darova koje ta velika i sveta žena nosi potrebitima.

Nakon „Blagoslovne molitve“ održana je procesija sa slikom svete Elizabete koju je predvodio fra Ivica. Sliku su nosile u procesiji Mira Maslov, OFS, mjesna ministra (MB OFS-a „Blagovijest, Split – Trstenik) i Matija Jeličić, OFS, mjesna ministra (MB OFS-a „Gospa od Zdravlja“, Split – Dobri). Križ je nosio Mladen Knezović, OFS (MB OFS-a „Blagovijest“).

Poslije blagoslova slike i procesije slavljena je misa. Propovijedao je fra Ivica o temi „Sveta Elizabeta Ugarska – svetica ljubavi prema bližnjima i potrebitima“. Pjevanje je za vrijeme procesije i mise predvdoio Ante Čavlina, student treće godine teološkog studija na  KBF-u, Sveučilište u Splitu. Na kraju slavlja mjesna ministra Maslov zahvalila je Bogu, svetoj Elizabete i svima koji su na bilo koji način pridonijeli da se slavlje dogodi.

Pastoralni program „Dani svete Elizabete“, kako prošlih tako i ove 2022. godine bio je u službi trajne formacije, samoevangelizacije i evangelizacije svjetovnih franjevaca i svjetovnih franjevki (franjevačkih laika) i svakoga čovjeka dobre volje da bi postali i bivali svjedoci zdrave punoljetne, odrasle i zrele vjere (usp. Generalne Konstitucije OFS-a, Trajna formacija, čl. 44.).